Честваха Петковден в Белчин с концерт и черешово топче

Особено тържествено бе честван в Белчин на 14 октомври един от големите християнски празници – Петковден.
Предишния ден във възстановената стародавна черква „Св. Петка” бе отслужена вечерня от Браницкия епископ Григорий, викарий на софийския митрополит, в съслужение с архиерейския наместник в Самоков свещеноиконом Петър Стоименов, свещениокином Емил Христов, свещ. Любомир Годиняков и свещ. Михаил Колев. Участва и триото за църковни песнопения с ръководител Даниела Георгиева.
На самия празник бе отслужена сутрешна тържествена св. литургия. Извършен бе водосвет и се освети курбанът. Сред присъстващите бяха народният представител Радослав Стойчев, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, дарителят Симеон Пешов и поканени от него известни строителни предприемачи от страната.
Отец Любомир освети шест казана вкусен боб и два казана риба, приготвени от майстор-готвачите Георги Арангелов и Николай Айдаров. Раздадени бяха над 2000 порции.
Пред празнуващите концерт изнесе ансамбъл „Българе” /в който участва и момиче с белчински корен – Румяна Караджинова/ с хореограф Христо Димитров и основен спонсор Христо Шарлопов. Изявиха се и местните читалищни състави с ръководители Менка Гирова и Милка Будинова. Детската фолклорна група на Даниела Георгиева пък предизвика бурни и продължителни ръкопляскания и възгласи.
Много вълнение предизвика участието на клуба на любителите на старинни оръжия „Чакър войвода”. На С. Пешов бе подарена старинна пушка. И както каза клубният председател Георги Николчов, за първи път хора от клуба подаряват свое лично оръжие на друг човек. Двама души от „Чакър войвода” бяха отличени от фондация „Възраждане на Белчин” за своите автентични хайдушки костюми и оръжия с парични награди. Удостоените с честта казаха, че парите ще отидат в касата на клуба за закупуване на оръжия и костюми. Две жени – Мария Димова и Менка Гирова, пък бяха наградени за оригиналните си белчински народни носии. Председател на журито и водещ на конкурса за носиите и оръжията бе директорът на Историческия музей в Самоков Веселин Хаджиангелов.
Празникът завърши с гърмежи от топове, пищови и пушки и дълги кръшни хора, на които в слънчевия ден се хванаха не само белчинци, но и много гости от района и страната.

х х х

Храмът „Св. Петка” в Белчин е построен през 17 в. върху основите на раннохристиянска черква от 14 в. До 1967 г. черквата е била действаща, гробищна. За това свидетелстват разположените и до днес наоколо уникални каменни кръстове. По-късно храмът започва да се руши и в края на миналия век изцяло рухва. Иконите, иконостасът, църковните книги и утвар обаче са съхранени от родолюбиви местни жители. През 2006-2009 г. със средства на Симеон Пешов и синовете му Камен и Калин храмът се възстановява цялостно, включително закритият притвор, който бил изграден през 1927 г., но с течение на годините рухнал. Във възстановения дърворезбен иконостас майсторски са вградени запазени автентични части от стария иконостас. Стенописите са от съвременни майстори, добре познаващи стила на творците от ненадминатата Самоковска художествена школа.
През 2010 г. храмът е обявен за църковно-художествен паметник на културата с национално значение. Иконостасът тук е уникален и с това, че слага началото на дърворезбените иконостаси – до тогава в района са се правели само рисувани иконостаси. Най-старите икони са дарени от хаджи Янкул и йерей Гергин, които вероятно са и инициаторите, и първите ктитори на храма. Много ръкописни и старопечатни книги от онова време се съхраняват сега в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София. В църковната галерия пък са изложени икони от 17 в., старинни покрови и антиминси, дарени през 1926 г. от софийския митрополит Стефан, четвероевангелие от 1773 г., донесено от Киевско-Печорската лавра, както и икона с цар Борис І, подарена през 2007 г. от президента Георги Първанов.
Иконата на св. Петка се намира в центъра на храма, поставена върху аналой. Осветена е при нетленните мощи на светицата в румънския град Яш. В иконата са вградени две парченца свети мощи, получени през 2011 г. от Видинската митрополия.

х х х

Преподобна Параскева /Петка/ Търновска /Българска/ е известна със своя благочестив живот, който приживе още я превръща в символ на борбите за налагане на християнството. След смъртта й нейните мощи придобиват целебна сила, пред тях се прекланят почти всички балкански народи.
Починала е в Епиват. През 1238 г. мощите й са пренесени в Търново от цар Иван Асен ІІ. Малко преди турците да превземат града през 1393 г., мощите са пренесени във Видин, а след превземането и на този град отиват в Белград. През 1521 г. нетленните останки на преподобната се оказват в Цариград, а в 1641 г. молдовският княз от български произход Василий ги откупва със злато и ги пренася в Яш, където са и досега.

Александър Бонев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*