Честваха 108-годишнината на Самоковската комуна

На 13 юни самоковските социалисти се поклониха на паметниците, свързани с историческото събитие през 1910 г. – Самоковската комуна, първата комуна на Балканите.
Пред паметника на Борис Хаджисотиров – основател на самоковската партийна организация, общински съветник и народен представител, първи автор и стратег на общинската политика на социалистите, слово произнесе Нина Христовска. Тя изтъкна, че до 1923 г. в Самоков се установяват три комуни. На практика това е форма на общинско самоуправление. Комуните изпълняват изключително важни социални програми, актуални и днес: за 8-часов работен ден за наемните работници, формиране на здравноосигурителен фонд и на фонд за подпомагане при безработица, поддържане на домове за сираци, безплатна кухня за бедните деца и пр. Започва и издаването на вестник – „Самоковска комуна”.
Авторитетът на самоковската партийна организация се запазва през годините и дава резултати и сега. За 28 години – период на демокрация – от 6 кметски мандата, 5 са били с кметове социалисти.
Посочено бе, че през този период кметовете и общинските съветници социалисти винаги са се ръководели от идеалите на комунарите и че днес Самоков е благоустроен град с 65 паметника в общината на хора, допринесли за развитието на града и района.
Цветя пред паметниците на Борис Хаджисотиров, на кмета на Комуната Георги Зуйбаров и на кмета на Втората комуна Михаил Дашин поднесоха председателят на Общинския съвет на БСП Силвия Стойчева, Владимир Георгиев, млади социалисти и много други участници в честването.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*