Честваха 50-годишнината на ски алпинизма, самоковци са сред основателите

Отборът Младен Катранджиев, Неделчо Недялков и Христо Енков на ски-рали през 70-те години. Снимка: Българска федерация по катерене и алпинизъм

В комплекса Мальовица на 24 март тържествено бе честван 50-годишният юбилей на ски алпинизма в България. Кметът Владимир Георгиев връчи плакети и награди от по 500 лв. на нашите съграждани Младен Катранджиев и Кънчо Долапчиев, които са едни от първите ски алпинисти в страната ни. Двамата, заедно с Енчо Петков, са представлявали българският отбор, който през 1968 г. на авторитетно международно състезание по ски рали в Леко /Италия/ печели бронзовите медали.
„Неочаквано завоюваното трето място сред жестока конкуренция на най-добрите отбори от алпийските страни превръща дебюта в триумф. Още същата година дисциплината ски алпинизъм е включена в програмата на републиканската алпиниада и поставя началото на историята, чиято 50-годишнина отбелязваме днес”, бе посочено в приветствието на кмета.
По случай полувековния юбилей Вл. Георгиев връчи на председателя на Българската федерация по катерене и алпинизъм Петко Тотев поздравителен адрес, в който се казва:
“Благодаря на Българската федерация по катерене и алпинизъм, че избра именно курорта Мальовица за тържественото отбелязване на годишнината и провеждане на юбилейното издание на първенството. Разположена в една от най-красивите части на Рила, Мальовица неслучайно се е превърнала в символ на българския алпинизъм. Специфичният релеф и природните дадености на района предлагат отлични условия за практикуване на алтернативни форми на ски, планински туризъм, екстремни летни и зимни спортове и обучения”,
На Мальовица сега се състоя и държавното първенство по ски алпинизъм.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*