История, Култура, Новини

Чествахме празника на ракетчика и артилериста и юбилея на Балканската война

В града ни на 14 март се състоя национално честване, посветено на празника на Ракетните войски и артилерията – 11 март, и на 100-годишнината от началото /1912 г./ на Балканската война.
Инициативата бе на софийския клуб на запасните офицери и сержанти от ракетните войски и артилерията “Олимпи Панов”, запасното воинство от Самоков и кметът на общината.
В началото кметът Владимир Георгиев и заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов се срещнаха с част от гостите: ген. Симеон Симеонов, началник на отбраната, офицерите от запаса и резерва: ген.-лейтенант Димитър Тодоров, дългогодишен командващ и главен инспектор на Ракетните войски и артилерията, ген.-лейт. Симеон Петковски, председател на столичния клуб на офицерите и сержантите от запаса, бивш зам.-министър на отбраната, ген.-лейт. Стоян Топалов, председател на Националния съвет на офицерите и сержантите от запаса, ген.-лейт. Златан Стойков, доскорошен началник на Генщаба, ген.-лейт. Стоян Андреев, военен съветник на президента Желев, ген.-майор Вълчо Фотев, бивш командващ Ракетните войски и артилерията, председател на клуб “Олимпи Панов”, ген.-майор Георги Кендеров, зам.-председател на ЦС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, бригаден генерал Ангел Главев, бивш началник-щаб на ракетната, а впоследствие и на артилерийската бригада в Самоков, а по-късно командир на артилерийската бригада в Асеновград и на лекопехотната бригада в Стара Загора, ген. Евтимов, полковниците Гълъб Гълъбов и Димитър Димитров, дългогодишни командири на 5-и арм. арт. полк в града ни, полк. Симеон Симеонов, бивш командир на Ракетната бригада в Самоков.
Кметът Георгиев приветства гостите и благодари на организаторите, че са решили националното честване да бъде в Самоков – люлката на Ракетните войски и артилерията в страната. Г-н Георгиев изтъкна, че в града ни почти няма семейство, което да не е свързано по някакъв начин с поделенията в бившия гарнизон. Много военнослужещи и техните семейства са останали да живеят и работят в града и района. Градоначалникът изрази и съжаление, че поради структурните промени в армията в Самоков не е останало нито едно военно поделение.
Георгиев постави и важни въпроси за съдействие пред ген. Симеонов: за бъдещето на районите на двете поделения и на Военния клуб /ДНА/ в града и за доизграждането на артилерийския комплекс пред сградата на клуба с поставяне на ракета, което да напомня на идните поколения за съществуването на самоковския гарнизон и на рода войски в него. Кметът връчи на гостите и паметни плакети и рекламни материали за Самоков. Те пък му подариха книга за ракетните войски и артилерията и календар с историческа стойност и благодариха за гостоприемството.
По-късно залата на петия етаж в сградата на Общината бе препълнена от бивши и настоящи военнослужещи, екскметове на града ни, някогашни директори на предприятия, ветерани от войните, граждани.
Тържеството бе открито от о. р. ген. Фотев. Кметът Георгиев поздрави сърдечно присъстващите и връчи паметен знак и рекламни материали на бивши командири на поделения в самоковския гарнизон: полк. Гълъб Гълъбов, полк. Димитър Димитров, полк. Симеон Симеонов, полк. Георги Сакарев, подполковник Минчо Велев, подполковник Людмил Канчелов, подполковник Любомир Яшов, полк. Георги Иванов, полк. Здравко Бързанов, подполковник Пламен Деянов, полк. Георги Истатков, полк. Венцислав Пенев.
Приветствие поднесе посланикът на Казахстан /страната, в която много от присъстващите са били по време на ракетни учения/ Темиртай Избастин.
Слово за историята на родната артилерия и ракетните войски и огромната роля на самоковския гарнизон произнесе о. р. полк. Димитър Димитров. За Балканската война и българската победа при Одрин – решаваща за изхода от войната, говори о. р. Димитър Тодоров.
Бившият кмет на Самоков инж. Христо Ярловски сподели интересни моменти от добрата съвместната дейност на местните военнослужащи и самоковското население. Той припомни огромната помощ на военните в борбата със стихийни бедствия в общината. С особен интерес бе посрещнат разказът му за европейското състезание по ски, когато не е имало сняг по пистите и военнослужащите от самоковските поделения денонощно са носели сняг с платнища, за да премине състезанието при отлична организация. Чуждестранните гости са се удивлявали на това, как извън пистата цъфтят цветя, а тя е в перфектно състояние…
От името на министъра на отбраната и от свое име ген. Симеонов връчи предметни награди и грамоти на бивши кметове на общината, директори на предприятия, офицери и сержанти от запаса и резерва. Плакет бе връчен на председателя на общинската организация на запасното воинство Димчо Петров. С грамоти бяха наградени о. р. ген. Главев, полковниците Димитър Йорданов, Гено Манолов, Петър Славов, Марко Иванов, кметът Владимир Георгиев и бившите кметове и общественици Христо Ярловски, Иван Жарков, Ангел Николов, Валентин Велинов, Милчо Златинов и Ангел Немов.
Ген. Симеонов благодари за добрата организация, гостоприемството на самоковци, изключително доброто отношение на местната власт към военнослужащите и изрази категоричното си мнение, че въпреки редуцирането на структурата на армията, тя е боеспособна и готова за предизвикателствата на времето.
Председателят на ЦС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ген. Стоян Топалов обяви решението на ръководството на съюза за удостояване на ген. Симеонов със званието „Почетен член на СОСЗР” и му връчи значка и почетна карта. Началникът на отбраната получи и сертификат от Международната конфедерация на офицерите от резерва към НАТО – СИОР, чийто член е българският съюз на запасното воинство. Ген. Топалов връчи и грамоти на генерали, офицери и граждански лица с принос за развитието на Ракетните войски и артилерията.
Наградите бяха връчени от ген. Топалов и ген. Фотев.
Имаше и поздравителни адреси от командира на Сухопътни войски ген.-майор Стефан Василев, декана на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „В. Левски” полк. инж. доц. д-р Нелко Ненов, от командири на поделения и обществени организации.
Присъстващите бяха поздравени с рецитал от Мария Славкова. Прожектиран бе филмът на Общината и канал “Рила” “Велик бе нашият войник”.
После всички присъстващи поднесоха венец пред най-големия войнишки паметник в града ни – читалище “Отец Паисий”. Гостите разгледаха Историческия музей и останаха очаровани от богатата история на Самоковския край, представена от директорката Нина Христовска. Поднесени бяха цветя и пред стелата на загиналите във Втората световна война. Накрая участниците в тържеството се снимаха пред оръдейния мемориал. За всички бе даден и коктейл.

Лалка Божичкова

Leave a Reply