Култура, Новини

Чествахме Празника на Самоков с президента Радев и патриарх Неофит /ВИДЕО/

Юбилейна 15-а годишнина отбеляза на 21 август празникът на нашия град. Честван за пръв път през далечната вече 2002 г., празникът с течение на времето набра скорост и се вписа категорично през изминалото десетилетие и половина на първо място в празничния самоковски календар.
В понеделник вечер независимо от студеното за сезона време хилядно множество приветства на централния площад „Захарий Зограф” президента Румен Радев и българския патриарх и софийски митрополит Неофит. Негово светейшество отслужи водосвет в съслужение със софийски духовници и самоковски свещеници. Държавният глава пък изтъкна, че градът ни е една от люлките на Българското възраждане. „Самоков е богат не само с наследство, но и с перспективи за развитие”, посочи Радев и добави, че прекрасните природни условия тук трябва да се оползотворяват, но това да става разумно.
„Градът ни променя визията си, но запазва и своите традиции”, отбеляза преди това кметът Владимир Георгиев, който сърдечно поздрави своите съграждани и гостите на Самоков.
Сред присъстващите бяха и зам.-председателят на парламента Явор Нотев, председателят на Парламентарната група на „БСП за България” Корнелия Нинова, народни представители, зам.-министърът на културата Румен Димитров, кметове на общини, както и Владислав Иванов, представител на посолството на Русия у нас.
Поздравителни адреси пък бяха изпратили министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутатът Валентин Милушев, областният управител Илиан Тодоров, директорът на Ргеионалната дирекция по горите инж. Милко Христов, Националната гвардейска част, кметове на общини.
Тържествено бяха издигнати едно след друго знамената на Самоков, Европейския съюз и България. Прозвучаха химнът на ЕС и „Мила Родино”. Към небето полетяха балони – бели, зелени и червени.
Присъстващите бяха сърдечно приветствани и от председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева. Тя заяви, че продължавайки добрата традиция на своите предшественици, местният парламент удостоява със стипендии за предстоящата учебна година общо 11 студенти и ученици от Самоков. С. Стойчева и Вл. Георгиев връчиха документите на отличените млади хора /за техните успехи пишем отделно в този брой/ – Зорница Вълчева, Калина Митрева, Георги Хр. Димитров, Йоана Кичева, Ана-Мария Лазарова, Иван Шуманов, Мартина Дибекова, Антон Томов, Георги Раев, Мартина Иванова, Георги Морунов. Награден бе и първокласникът от НУ „Станислав Доспевски” Кристиян Барански, класирал се втори на международно математическо състезание.
„Радев, ела”, скандираха деца от площада. Държавният глава откликна на молбата им, слезе при младите хора, снима се с тях, ръкува се и разговаря с мнозина от присъстващите.
Подарък за многобройната публика бяха концертът на Тони Димитрова /с участието и на зумба групата с ръководител Яна Василева/ и на Ива Давидова с танцова формация. По някое време фойерверки направиха като ден потъмнялото небе.
Самоков – един от малкото градове, които имат свой небесен покровител, отдаде почит на свщмчк Симеон Самоковски, от чиято героична и мъченическа гибел през 1737 г. на 21 август се навършиха 280 години.
Водеща на тържествената вечер бе Ралица Стоянова, а тонусът поддържаше и гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част.

Тодор Попов

Leave a Reply