Чествахме 105-годишнината на Булаирската епопея

105-годишнината от победата при Булаир през Балканската война през 1913 г. честваха самоковци на самия ден – 8 февруари /26 януари ст. ст./. Пред паметната стела на читалище-паметник „Отец Паисий”, на която са изписани имената на геройски загиналите 261 воини от Самоков и околията, се поклониха стотици ученици и граждани.
Сред тях бяха народният представител Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, зам.-кметовете Сия Шехтанова, Васил Сайменов и Люба Кленова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, архиерейският наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев, председателят на читалището Стоян Пашов.
Под звуците на военни маршове в почетен караул застанаха членовете на клуб „Чакър войвода” – с оригиналните униформи и пушки на воините от Балканската война, и ученици-гвардейци от ПТГ „Никола Вапцаров”.
Любомир Бранков, Венцислав Йорданов и Андрей Домишляров издигнаха знамето на самоковското дружество на бойците от фронта, националния трибагреник и флага на Самоков.
Наричан „Българското Бородино”, Булаирският бой е най-жестокият от втория етап на Балканската война. Героичната контраатака на българските воини, много от които самоковци, предотвратява опита на турската войска да напредне и да разкъса обсадата на Одрин. Самото традиционно честване на епопеята пък води началото си още от следващата 1914 г.
„2000 млади и изпълнени с мечти синове на Самоков са изпратени на бойното поле през Балканската война. Били са се като лъвове… Реки от сълзи са изтекли от очите на майките, вдовиците и сираците. Неизвестни са гробовете на много от загиналите”, изтъкна кметът Владимир Георгиев.
Прочувствени слова произнесе и протоиерей Михаил Колев: „Герои като тези от Булаир – най-достойните бащи и синове, братя и сродници, чиито имена изписани пред нас стоят. Те пожертваха любовта на мила съпруга, радостта от скъпи дечица, грижата на обични родители и избраха свободата на родината за своя сладост и стремеж… О, Боже, помогни и ний за род и вяра да милеем, наследници достойни да бъдем на техния идеал за чест и свобода.”
„Мила Родино” огласи централната част на Самоков. Тържествено прозвучаха имената на самоковски военачалници с важен принос за победите през Балканската война – генералите Димитър Перниклийски, Христо Петрунов, Тодор Кантарджиев, Георги Марчин, полк. Петър Вариклечков, подофицер Димитър Терзийски, пленил турско знаме при Булаир.
Със затрогващо вълнение малчугани от ДГ „Самоково” представиха композиция, посветена на героите.
Групов пушечен залп от членовете на клуб „Чакър войвода” проехтя в памет на безсмъртните булаирци. Множеството отдаде своята почит с едноминутно мълчание и падане на колене. Поднесени бяха венци от името на Общината и гражданството, читалището и НУ „Станислав Доспевски”. Много цветя положиха на стелата деца и възрастни.
Водещи на възпоменателната церемония бяха Ралица Стоянова и Румен Цинцарски.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*