Новини, Поздравления

Честити Великденски празници!

Владимир Георгиев
кмет на Община Самоков
Ирена Коцева
председател на Общинския съвет

Скъпи съграждани, приятели, колеги,
В навечерието на най-големия православен християнски празник, който носи в себе си семантиката на вярата ни, ние прекланяме глава пред саможертвата на Божия син. Всеки от нас носи в сърцето си вярата във възкресението, за силата на духа, за победата над тленното, за преходността на материалното и за упованието, че животът ни ще бъде изпълнен с добродетелност и уважение към моралните ценности. Защото жертвата Му бе заради вярата в доброто у хората, в чистотата на душите им.
На Великден отбелязваме възкресението на Исус Христос – Божият Син, който със смъртта Си изкупил греховете на човечеството, а с възкресението Си дал надежда за живот след смъртта. Това дава друг смисъл на съществуването ни, дава ни насоки, от които да се ръководим, за да постъпваме правилно, да бъдем мъдри и милосърдни, да следваме пътя на истината.
С днешна дата ние сякаш сме по–забързани, по-целеустремени, погълнати от грижите си и като че ли не ни остава много време за духовната храна. А нашата вяра и религия са точно това, от което всъщност можем да черпим сили и енергия и на което да се уповаваме в най-трудните ни моменти. Защото човек отправя молитва, когато е изпаднал в беда, а много по-рядко се сеща да бъде благодарен. Затова празници като този са ни нужни, за да ни накарат да се обърнем към исконните човешки ценности и да ги превърнем в част от битието си. Защото ако бъдем добри, ще ни бъде много по-лесно да живеем и проблемите ни ще бъдат по-малко.
Вярата е тази, която ни помага да се справим с трудностите и на която се уповаваме, когато сме изправени пред тях. Ето защо великденските празници винаги ни вълнуват с посланието за силата и тържеството на живота, духа и вярата. В тези светли дни всички ние отново и отново съпреживяваме великия християнски урок по благородство, достойнство и човеколюбие. Обещаваме си да бъдем по-добри, мъдри, състрадателни и щедри.
Нека запалените свещи във Великденската нощ осветят душите и сърцата ни и пламъкът на любовта и добротата да изпълва живота ни!
Нека Великденските празници ни донесат радост и много щастливи моменти! Желаем ви здраве и надежда, много сбъднати мечти!

Leave a Reply