История, Новини, Поздравления

Честит Девети май!

Владимир Георгиев, кмет на община Самоков
Ирена Коцева, председател на общински съвет – Самоков

Уважаеми съграждани, честит празник!
9 май 1945 г. поставя края на най-разрушителната война в историята на човечеството и открива възможност за обединение на свободните държави в Европа. През 1985 г. лидерите на ЕС вземат решение датата 9 май да се чества като Ден на Европа.
Великата победа във Втората световна война струваше скъпо – милиони хора дадоха живота си за нея, 70 % от индустриалната инфраструктура в Европа е разрушена. Повече от 25 хиляди български офицери и войници никога не се завърнаха в родните си домове при своите близки.
И все пак датата 9 май бележи една победа. Победа над фашизма, над посегателството на човешкия живот и свобода. Победа над етническата дискриминация и погазване на човешките права. Тази победа на практика е преломната точка за Стария континент, новото начало по пътя на обединението.
Само пет години след тази паметна дата, на 9 май 1950 г., е направена първата стъпка към това обединение, когато министърът на външните работи на Франция – Робер Шуман предлага известната „Декларация Шуман”. С нея се полагат основите на Европейския съюз. Днес в този съюз достойно място заема и България.
Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към ЕС, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност!

1 Comment

  1. ртсахратх

    вече е 10ти!!

Leave a Reply