Честит Осми март!

Скъпи жени,
От името на инициативния комитет за работа с жените ви поздравявам по случай Осми март! На този ден отбелязваме Международния ден на жената, който светът празнува вече 111 години. Но той е повод ние, самоковките, да отбележим и специална за нас годишнина – 150 години от организирано женско движение в Самоков. Още в далечната 1871 година в годините на робството нашите предшественички са издигнали високо факела на своята вяра в доброто, на своето желание да се борят за по-справедливо човешко съществуване. И тази дейност продължава през годините. Жените често са инициатори, а и винаги са в първите редици на всяка работа в името на справедливостта и доброто бъдеще на Самоков и общината.
И днес те са и вдъхновителки, и опора, и движеща сила в борбата за щастието на децата, на семействата. Спокойно можем да кажем, че няма сфера в обществено-политическия живот, в която да не участват жени и да не влагат сили, умения и творчество в работата си.
Затова през 2008 година се зароди идеята инициативен комитет заедно с Общината да организират специално тържество на 8 март, на което да се награждават жени, най-активно участвали в дейността на различни сфери на обществения живот. На тези тържества в следващите години 131 жени – бизнес дами, медицински, просветни, културни и спортни деятелки, многодетни майки и общественички бяха наградени с грамоти, в които пише: „За утвърждаване образа на съвременната жена” – признание за техния труд, творчество и инициатива.
Тази година поради пандемията не можем да организираме такова мащабно тържество. Но тази затруднена обстановка ни задължава още по-упорито да работим и да опазим здравето на децата, на близките си. На първо място трябва да поздравим медицинските работници и да им предадем нашите най-сърдечни благодарности за тяхната отговорна и всеотдайна работа.
Нека всички проявим стоицизъм в тези трудни дни и да помним, че от нас до голяма степен зависи спокойствието у дома, здравето на децата ни, на близките ни, на съгражданите ни.
Мили жени, честит празник! Бъдете здрави е вярвайте, че можем със своя труд, със солидарност и с любов успешно да се борим с трудностите и да продължим да утвърждаваме добродетелите и да следваме идеалите на създателките на женското движение в Самоков, а и по света.

Евгения Попова,
председател на инициативния комитет

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*