Новини, Шарен свят

Честит празник на ВВС!

На 16 октомври е празникът на Военновъздушните сили на Република България.
През 1911 г. правителството решава да закупи самолети и да обучи летци и механици в чужбина, а през следващата година България има вече своята въздушна мощ. На 16 октомври 1912 г., по време на Балканската война, се изпълнява и първата бойна задача със самолет над европейския континент. Самолетът е „Албатрос”, а екипажът е в състав: поручик Радул Милков – пилот и поручик Продан Таракчиев – наблюдател. 16 октомври е обявен за празник на авиацията и Военновъздушните сили през 1963 г. с Разпореждане на Министерския съвет.
Значението на ВВС за националната сигурност е свързано с изпълнение на много функции: сдържащи, отбранителни, за поддържане на мира и сигурността, хуманитарни, спасителни, интеграционни, социални.
Основната мисия на ВВС е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и заедно с останалите видове въоръжени сили да защитават териториалната й цялост.
В района на Боровец се намира единственото военно формирование на територията на община Самоков, с номер 42130, което е към ВВС.
Ние, от Центъра за специализирана подготовка – Боровец, осигуряваме профилактиката и възстановяването на физическото и психическото здраве на летателния състав. Гордеем се, че сме част от Военновъздушните сили на България.
Честит празник!

Бонка Димитрова
психолог

Leave a Reply