Култура

Честит Световен ден на туризма!

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Целта на този ден е да обърне вниманието на обществото върху ролята на туризма за социалното и икономическото развитие на държавите, да се насърчава усещането на международната общественост за значимостта в развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфера на обществения живот.
Празникът се чества повече от 30 години, като всяка година акцентентът е върху различни възможности и предизвикателства пред туристическата индустрия по света. През 2011-а Световната организация по туризъм определи за мото на празника „Туризмът свързва култури“.
Самоков е един от разпознаваемите туристически центрове. Можем да се гордеем, че българският планински туризъм традиционно е свързан със Самоков и региона. Поколения самоковци са свързали живота си с планината, ските и туризма. С присъщото си гостоприемство близо два века посрещат и обслужват хиляди туристи, които отнасят със себе си частица от прекрасната Рила планина.
Този ден е особено значим за Самоковска община, която възлага бъдещия си икономически възход точно на туризма.
Като председател на СНЦ „Съвет по туризма Самоков-Боровец” и член на УС на БАТА поздравявам всички, които са работили и работят в сферата на туризма, както и учениците и преподавателите от ПГ по туризъм, за които този ден е и патронен празник.
Бъдете живи и здрави и все така отговорни!

Светлана Атанасова

Leave a Reply