Култура, Новини, Поздравления

Честит Трети март!

Уважаеми съграждани,
Поздравяваме ви по случай 3 март – националния празник на България!
3 март 1878 година! Ден, в който е подписан историческият Санстефански мирен договор. България е на прага на своята свобода, чакана 5 века!
България ликувала. В този далечен ден оковите паднали. След 500 години безправие и национален ужас санстефанският документ давал правото на България да живее свободна. Слагало се началото на една нова европейска държава.
Войната, която с право наричаме Освободителна, е обявена на 12 /24/ април 1877 г. с манифест на император Александър ІІ. На 10 /22/ юни руските войски стъпват на наша земя, посрещнати тържествено от българите. Следват величавите подвизи при Свищов, Шипка, Плевен и Стара Загора. В боевете вземат участие както руси, българи, румънци, така и войници от Полша, Украйна, Беларус, Финландия… 200 хиляди оставят костите си на българска земя. За да я има България.
Голямото злощастие за нашата нация е Берлинският конгрес от лятото на 1878 г., с чиито решения исконни български земи остават под чужда власт. И то на фона на война, която е пореден израз на национално единство!
Но само след 7 години неукрепналата ни още държава осъществява Съединението. И започва бърза модернизация във всички области на живота. Такъв е резултатът от духа на Трети март, нашия безспорен национален празник. Този ден трябва да бъде и национален ден за размисъл – кои сме, защо сме такива и какви трябва да бъдем…
И нека помним, че свободата ни не е дадена даром. За нея са пролели кръвта си много народни синове. Това ни задължава да пазим свободата и да работим за България.
Честит празник!

Владимир Георгиев, кмет на община Самоков
Ирена Коцева, председател на Общинския съвет

Leave a Reply