Новини, Поздравления

Честит 1 май!

Картичка: www.pozdravi.net

Владимир Георгиев
кмет на Община Самоков
Ирена Коцева
председател на Общинския съвет

Уважаеми съграждани, честит 1 май – Ден на труда!
Това е ден за възхвала на труда, на социалната отговорност и солидарност на хората от всички континенти. В името на общото по-добро бъдеще на света.
Празникът настоятелно търси своето присъствие в живота ни. Но неговият патос буди и болезнен размисъл. Знаем колко голяма е армията от безработни, как мнозина работят при не добри условия и ниско заплащане.
Календарът на миналото ни показва началото – историята на празника се свързва с международното социално движение от 19 век и работническите протести за зачитане на социалните права на хората. На 1 май 1886 г. в САЩ над 300 хил. американски работници са протестирали срещу лошите условия на труд и с искания за 8-часов работен ден. Постепенно хората на труда от цял свят засилват своята солидарност с американските си колеги и през 30-те и 40-те години на 20 век празникът придобива огромна популярност в Европа. С течение на времето Първи май се превръща в истински празник за трудовите хора от много страни и сега този ден се чества официално в Германия, Австрия, Русия, Мексико и други държави.
От 1939 г. и в България 1 май е официален празник.
Уважаеми съграждани, 1 май е празник на труда, на човешкото дръзновение и творчество.
До днешния цивилизован свят, до постиженията във всички сфери се е стигнало именно чрез неуморния труд и постоянство, чрез ума, сърцата и ръцете на милионите хора. Плод на труда е и днешният Европейски съюз, член на който от пет години е България.
Нека си пожелаем и при нас, в Самоков и Общината, да настъпи по-скоро времето, когато всеки ще може да намери своето истинско място в труда и живота. Ние сме решени да работим активно за това. Ще създаваме условия, за да може да се разкриват нови работи места, да се подобряват условията за труд, да се запазват и увеличават социалните придобивки.
Благодарим ви, уважаеми съграждани, за честния и всеотдаен труд! Сигурни сме, че всички заедно, трудейки се упорито, ще допринасяме за развитието на нашата родина и на красивия ни Самоковски край.
Честит празник!

Leave a Reply