Новини, Поздравления

Честит 24 май!

Уважаеми учители, дейци на културата, радетели на българската просвета,
Скъпи съграждани,
Поздравявам Ви с най-чистия и светъл български празник – Деня на славянската писменост и култура! Дата, която ни обединява и храни любовта ни към род, родина, език и културна идентичност.
Предизвикателствата на времето, в което живеем, ни дават възможността да оценим изконното и в него да търсим опората, която ни е толкова нужна.
Дълбок поклон към нашите учители, защото те показаха, че са истински и всеотдайни в професията, независимо от обстоятелствата. Защото за образованието на децата ни най-важното е любовта към българската писменост. Те са това богатство, което всеки от нас носи в сърцето си. Всеки българин, в което и кътче на света да се намира, остава завинаги свързан с Родината, с корените.
Най-светлият празник в нашия културен календар ни дава повод за гордост, „че и ний сме дали нещо на света”, българската писменост и култура са лицето ни пред света, нашата идентичност, но и уникално богатство. Дедите ни са го опазили дори и в най-смутните времена.
Дерзайте и живейте с този пламък в сърцето, защото опазването на изконните български ценности е наш дълг към тези, които са платили с живота си, за да ги има днес. За да може факелът на българската писменост и уникалната ни култура да свети наравно със звездите на обединената европейска общност.
Честит празник!

Владимир Георгиев,
кмет на община Самоков

Leave a Reply