Култура, Новини

Честни и справедливи ли сме?!…

Размисли

В миналото в училището не само давахме знания на учениците, но ги учехме и на честен труд, колективизъм, справедливост.
Но сега?!… Нещата загрубяха в цялото ни общество. Злобата, завистта, омразата взеха връх в междуличностните ни отношения. Всеки гледа в паницата на другия, а не търси пътища за решаване на своите проблеми. Понякога се отчуждаваме от комшиите си толкова, че не можем да си кажем даже “Добро утро” или “Добър ден”. И се затваряме в себе си.
Тържествата, които правим, не са истински. Няма искрена радост, няма възторг, не събуждаме оптимистични чувства, нужни на човешкия организъм като цяло, за да оцелее.
Случвало ми се е да наблюдавам спор между двама. Десетина души около тях и никой не иска да вземе отношение и да се намеси, за да възтържествува справедливостта.
Защо?! И се стига до обиди понякога, и до бой дори, с тежки последици…
Човек вече не смее да участва в някакви колективни действия, защото не знае какво може да му се случи. Толкова ли лоши хора станахме?!
Как искаме нацията ни да просперира, ако ние не сме широко скроени и не спазваме реда и законността в страната си!?… Искаме реформи, но ние самите не се променяме. А какъвто е отделният човек, такава е и страната му. Всеки човек и всяка нация си имат генетични заложби.
Не можем да искаме невъзможното, да надскочим себе си и да очакваме, че те, нещата, ще се променят към по-добро от само себе си.

Райна Бакрачева

1 Comment

  1. Kondofersky Alexandar

    Казано от сърце и от душа, чудесна публикация, госпожа Бакрачева! Много болка има в написаното от Вас, всичко е истина, за съжаление…

Leave a Reply