Култура, Новини

Четвърти „Дар от природата” в Говедарци

За четвърти път националният фестивал „Дар от природата” в Говедарци събра на 27 и 28 август на площада жителите на голямото село, а и много гости от близо и далеч.
Любители на природата и майстори на художествени занаяти – Румен Тодоров, семейство д-р Светла и Петър Николови, семейство Петър и Венета Банчеви, Росица Бързанова, Милка Джоргова и др., приятно изненадаха многобройните посетители с билки – истински дарове от природата, и с местни екологично чисти биопродукти – вкусотии от горски плодове, домашни кашкавал и сирене, овче кисело мляко, мед, картофи, кулинарни шедьоври, както и с дърворезба, сувенири, плетива и шевици…
От сцената пък опитаха силите си много състави и изпълнители. Традиционният вече форум бе открит с изпълнения на домакините – женската певческа група с ръководител Даниела Георгиева и танцовият състав „Рилска магия” с ръководител Стоян Димитров.
Присъстващите бяха сърдечно приветствани от зам.-кмета на Самоковска община Васил Сайменов, от кмета на Говедарци Георги Шуманов и от председателката на местното читалище „Христо Ботев” Мария Арангелова. Водеща пък бе дългогодишната секретарка на читалището Спаска Костова. На откриването бяха и зам.-кметовете на общината Люба Кленова и Сия Шехтанова.
Друга година празникът беше в края на септември или началото на октомври, но сега бе „издърпан” през август, за да е сигурно, че времето ще бъде хубаво. И то наистина дари със слънчевите си лъчи изпълнители и публика.
Жури в лицето на Величка Чаушева и Йордан Станимиров оцени представилите се певци, музиканти и танцьори на сцената, като всички участници получиха не само аплодисменти, но и специални грамоти. Изявиха се общо близо 50 състава и над 400 участници от Югозападни България, а и от други региони. Фестивалът завърши с хора и общо веселие.
От съставите от Самоковска община журито класира на първо място при песнопойците „Белчинчета” с ръководител Даниела Георгиева при читалище „Светлина” в Белчин, женската група с рък. Д. Георгиева при читалище „Христо Ботев” в Говедарци, фолклорната група от Белчин с рък. Менка Гирова, „Рельовските баби” с рък. Елена Бандрова и женската група с рък. Георги Ников при читалище „Васил Левски” в Маджаре.
Второ място заеха групата за автентичен фолклор с рък. Момчил Чалъков при читалище „Васил Левски” в Алино, женските фолклорни групи „Веселие” с рък. Йорданка Христова при читалище „Просвета” в Марица и с рък. Елена Ковачка при читалище „Отец Паисий” в Доспей.
Победители в индивидуалните изпълнения, при дуетите и квартетите са Мартина Дибекова от Белчин, Мария Маркова от Маджаре, Йоана Джамбазка от Говедарци, дуетът Иванина Станкева и Кристина Симеонова от Белчин, Спаска Мирчева и Елена Шуманова от Говедарци, Василка Ковачка и Георги Ников от Маджаре, триото Георги Биков, Момчил Чалъков и Стайко Адирков от Алино.
Второ място заслужиха Янка Видинова от Самоков, трио и квартет от Марица.
Най-добре при танцьорите пък се представи детско-юношеският състав „Рилска магия” с рък. Стоян Димитров от Говедарци. Втори се наредиха „Рилски ритми” с рък. Теменужка Ковачка от Доспей, фолклорният ансамбъл „Самоков” с рък. Борислав Искрев и детско-юношеският състав „Рила” с рък. Кирил Амбарков от Самоков. С трета позиция бяха удостоени младежкият състав „Магдалена” с рък. Андрей Марков от Марица и детският състав „Рила” с рък. К. Амбарков от Самоков.
Фолклорната група „Самокови” при читалище-паметник „Отец Паисий” в града ни пък получи трета награда за словесно изкуство.

Leave a Reply