Четвъртокласниците от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” се срещнаха със самоковски творци

Момичетата и момчетата от четвъртите класове на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” се срещнаха на 23 октомври във Военния клуб /ДНА/ със самоковските творци Елена Белстойнева, Георги Захов и Христо Христов по случай Националната седмица на четенето и Деня на народните будители 1 ноември.
„Обичам еднакво всичките си картини, но все пак най-любимата ми е един пейзаж от района над Седемте рилски езера, откъдето се виждат много върхове в Рила”, сподели художничката Елена Белстойнева, която наскоро в галерия „Масларски” откри третата си самостоятелна изложба. Тя рисува предимно с акварелни и водни бои, но има и творби, сътворени с масло и пастел. Белстойнева посъветва младите хора към таланта да прибавят системни усилия и да се усъвършенстват.
Краеведът Георги Захов има 22-годишен стаж като преподавател в училището и е автор на летописната му книга. „Сегашното си наименование школото получава през 1927 г., а историята му започва още през Възраждането. Първата сграда е построена в 1876 г., а новата е вдигната през 1963 г.”, разказа Захов. Той подчерта, че навремето учениците са получавали знания в килийни училища, а днешната младеж има прекрасна материална база. В летописната книга Захов е отделил немалко място и на патрона на училището – деецът на движението за църковна независимост митрополит Авксентий Велешки, който е помогнал на много български селища да имат училища и черкви, а е завещал и 100 хил. гроша за строежа на Самоковско-рилското богословско училище.
За това учебно заведение Захов пише в новата си книга, която предстои да излезе от печат. Писателят посъветва учениците да си водят и дневник.
Мисията в живота на учителя и музиканта Христо Христов е да помага на младите. Той си припомни, че първата му „любов” било рисуването, а негов учител бил големият художник и изкуствовед Васил Чакъров. Учил е и пиано, но отдал всичко на китарата. Десетки, ако не и стотици деца и младежи са минали през ръководения от него ансамбъл „Акустика”. Много от тях са придобили впоследствие висше музикално образование, а някои и сега свирят в любителски групи в страната и чужбина. Христов е известен и като литературен критик, писател и поет. В момента подготвя ново издание на своите „Самоковски силуети”. Музикантът и неговите ученици Стефи и Райчо поздравиха присъстващите и с изпълнения на китара.
Домакините благодариха на скъпите си гости и им поднесоха цветя. В залата бяха изложени и техни творби – картини и книги.
Четвъртокласници рецитираха и стихове, посветени на учителите им.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*