Четири награди за Самоков от фестивала на старата градска песен

Общо четири втори награди заслужиха представители на нашия град на Третия национален фестивал на старата градска песен, състоял се на 27 и 28 септември в читалище-паметник „Отец Паисий”.
Лауреати на форума станаха вокално-инструменталният състав „Лунни лъчи” с ръководител Цветан Ангелов при читалището и група „Дилижанс” с ръководител Димчо Тосков, Ирина Атанасова за индивидуално изпълнение и Борис Стрински за авторска песен.
На първо място бяха класирани мъжката вокална група „Сопот” с ръководител Теодор Добройков и група „Детелини” с ръководител Ваня Шушкова от Сливница. Приза за най-добро изпълнение взе Ваня Шушкова, а начело в класацията за авторска песен застана Никола Ваклинов от Петрич.
Наградата за най-добър аранжимент отиде при Анета Калпакова от Панагюрище, а за най-млад изпълнител – при детската вокална група „Устинци” с ръководител Катерина Велкова от пловдивското село Устина.
Класацията бе направена от жури с председател Елиянка Михайлова, диригент и председател на Българския хоров съюз, и членове Мануела Манчева, музикален редактор в Българското национално радио, и Кирил Ламбов, диригент, композитор и основател на фестивала „Златен кестен”.
„Фестивалът премина при много добра организация, при много настроение и ни беше доста трудно да определим най-добрите. Нека тези, които не са наградени, да не се отчайват, а да работят още по-амбицирано занапред”, каза при връчването на отличията г-жа Михайлова.
От името на председателя на читалище-паметник „Отец Паисий” бе присъдена и една специална награда – на група „Вела” от Велинград с ръководител Николай Пещерски.
Стотици слушатели и зрители в салона на читалището приветстваха възторжено участниците в гала-концерта вечерта в неделя.
Предния ден по обяд фестивалът бе открит от г-н Пашов. Кметът Владимир Георгиев приветства гостите и благодари на местните самодейци и читалищни дейци, че с успешното си представяне разнасят славата на Самоков в цялата страна.
На сцената през двата фестивални дни се изявиха както състави от нашия град /”Дилижанс”, „Лунни лъчи”, „Самокови”/ и района /Бели Искър, Марица, Радуил/, така и от цяла България – Варна, Плевен, Пордим, Димитровград, Долна баня, Костенец, Пирдоп, Ботевград, Радомир, Пазарджик, селата Аканджиево /Пазарджишко/, Брестовене /Разградско/, Кранево /Добричко/.
При откриването пък с песента на Валентин Ахчийски за Самоков се представи и мажоретният състав с ръководител Теменужка Янкова към читалището.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*