Култура, Новини, Туризъм

Четници в бяло, зелено и червено по пистите в Боровец на 3 март

Пременени в екипи с цветовете на националния трибагреник четници почетоха в Боровец навръх 3 март 140-ата годишнина от Освобождението на България.
Екипите бяха изработени специално от DIEL SPORT в знак на преклонение пред геройството на прадедите ни и предоставени на инструкторите от ски и сноуборд училище „Бороспорт“. Оръжието на четниците пък бе осигурено от самоковския клуб на любителите на исторически оръжия “Чакър войвода”.
Празникът започна пред хотел „Рила“ с възстановка на картина от Руско-турската освободителна война. Членовете на клуб „Чакър войвода“ в опълченски униформи и хайдушки носии приветстваха гостите на първия планински курорт на Балканите, развяха българския флаг и отдадоха почит на загиналите в освободителната война.
Четниците се пуснаха по писта „Рила“. Народни танци пък изпълни детско-юношеският състав „Рилска магия“ с ръководител Стоян Димитров при читалище „Христо Ботев“ в Говедарци. Гостите на курорта имаха възможност да разгледат изложба на оръжия от периода на освободителните борби на България до 1890 г. и да се фотографират с мъжете, пременени като четници, хайдути и опълченци, да усетят техния родолюбив дух.
Празненството приключи със салют на реплика на оръдие от Освободителната война.

Росица Стойкова

Leave a Reply