Чирпанлиев потвърди, че в Самоков бежанци няма да се настаняват

Зам.-кметът Радослав Стойчев заяви на пресконференция на 30 октомври, че по официална информация в града ни не се предвижда изграждането на бежански център. Това е казал лично на среща в парламента на 29 октомври председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.
Срещата в София е станала по искане на народната представителка Ирена Коцева и след като ръководителите на общината и депутатката се обединиха около становището, че Самоков не е подходящо място за настаняване на бежанци.
В разговора с г-н Чирпанлиев са участвали заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, зам.-председателят на местния парламент Венета Галева, както и трима депутати от региона – Ирена Коцева, Светлин Танчев и Кирил Добрев.
Народните представители и общинските ръководители са подчертали, че градът ни не е подходящо място за бежански център, тъй като в района са разположени няколко известни курорти, включително Боровец, преминават важни пътища, безработицата е двойно по-висока от средната за страната, срещат се трудности и с интеграцията в обществото на значителното местно ромско население.
Председателят на Агенцията за бежанците е приел тези аргументи и е посочил, че откакто той е заел тази длъжност, подобно искане – за формиране на бежански център в Самоков, не е постъпвало. Искането за прехвърлянето на военните обекти в града към Агенцията за бежанците било направено от предишното ръководство на агенцията и от правителството в края на миналата година.
В разговора Н. Чирпанлиев е добавил, че се предвижда устройването на бежански лагери само в два региона в Северна и Южна България. Засега нямало намерения да се настаняват бежанци на други места.
Подобно уверение според Силвия Стойчева междувременно е дал и вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*