Новини, Шарен свят

Чиста ли е водата, която пием?

Повишени количества уран в питейната вода се откриха напоследък в доста градове и села в страната.
Известно е също, че в Рила – над с. Бели Искър, в средата на миналия век се е добивала уранова руда и това е ставало близо до самоковското водохващане, макар и под него. По този повод наскоро във в. „Приятел” /бр. 16 от 28 април 2017 г. / писа от името на група граждани нашият читател Д. Спасов.
По-късно и други наши съграждани попитаха в редакцията или по телефона изследва ли се самоковската вода за уран, повишено ли е количеството на уран в нея и изобщо – отговаря ли водата ни на съвременните европейски стандарти?
По този повод здравният инспектор Георги Николчов заяви, че последният радиологичен анализ на водата е правен през август м. г. Тогава проби са взети в Самоков, Боровец, Мала църква, Маджаре и Говедарци. Не е имало никакви отклонения от нормите.
Николчов поясни, че пробите се правят съвместно с Центъра по радиология към Министерството на здравеопазването, където работи единствената лицензирана лаборатория в страната. Предвижда се до края на тази година отново да бъде направен подобен анализ, но специалистите смятат, че жителите на общината нямат основание да се тревожат, тъй като радиологичният фон обикновено е постоянен и трудно може да се очаква да претърпи сериозни промени за няколко месеца или година. Доскоро дори подобни проби били правени веднъж на три години.
Междувременно станаха известни резултатите от изследванията на питейната вода в Софийска област през периода 1-15 май. Във връзка с това от Регионалната здравна инспекция информираха, че няма отклонения от нормите. Специално в нашата община са взети 18 проби за микробиологичен и химичен анализ от Самоков, Боровец и селата.
Изследванията се правят периодично по утвърден график, допълниха от инспекцията.
Независимо от всичко това писмено запитване за чистотата на питейната вода, особено от гледна точка на наличието на уран в нея, отправихме междувременно от името на вестника до ръководството на Регионалната здравна инспекция. Щом получим отговор, ще го оповестим.

Leave a Reply