Новини

Читалището да стане втори дом на хората

Теменужка Янкова

Теменужка Янкова е новият секретар на читалище-паметник „Отец Паисий”. Нейното представяне бе и първият повод за състоялата се в понеделник, на 26 ноември, пресконференция.
Председателят на читалищното настоятелство Стоян Пашов обясни, че досегашният секретар Васил Михайлов се е оттеглил в пенсия. На него и на Христо Ненов, освободен от заеманата длъжност, Пашов благодари за дългогодишната им административна и театрална дейност, като не скри надеждата си, че те ще продължат да участват като самодейци в съставите. Направените промени са във връзка с взетото от настоятелството решение за промяна в цялостното щатно разписание.
В читалището към досегашните десет състава се присъединява още един – мажоретният, с ръководител самата Теменужка Янкова.
Ст. Пашов изрично наблегна, че читалищните врати са отворени за всички състави и хора, които искат да се изявяват или да ползват читалищната сцена, както и за зрителите. Нека читалището да стане втори дом за хората, пожелаха читалищните деятели.
Идеята на ръководството е чрез медиите хората да бъдат редовно информирани за всичко, каквото става в читалището.
„Забелязва се засилен интерес и на други състави извън града ни, които напоследък се изявяват на нашата сцена. Ще продължим да работим в тази насока. По този начин се получава своеобразно съревнование между професионалистите и самодейците”, сподели г-н Пашов.
Намерението на ръководството е двата фестивала – театралният и песенният, да станат ежегодни, като се разшири обхватът на участниците от страната. „Искаме да усъвършенстваме направеното досега, както и да възприемем и нови идеи, за да има смисъл цялата ни дейност”, добави председателят на настоятелството.
В момента съставите и школите се подготвят, за да могат да се представят пред гражданството в дните пред Коледа и Нова година.
„Заварих десет работещи творчески колектива, от което бях приятно изненадана. Трябва да се научим да работим в екип. Първото, което искам да направим в тази насока, е предстоящият голям коледен концерт с участието на всички самодейни колективи. Провела съм разговори с всички ръководители на школи и състави. Надявам се да направим нещо хубаво и различно”, заяви Теменужка Янкова.
Настоятелството и секретарят имат амбицията читалището да стане културен център на цялата община. По този повод ще се поддържа връзка със секретарите на читалища в селата, които от градското читалище да могат да получават помощ и съдействие.
Повече усилия ще се положат и за привличане в съставите на хора от средната възраст – между 30 и 45 години. Във връзка с това вероятно ще се учредят клубове по интереси. Ще се търсят усилено и по-млади гласове, особено мъжки, за участие във възстановения градски представителен хор „Рилска песен”, който през 2014 г. ще отбележи вековен юбилей.
Досегашният секретар Васил Михайлов пък поясни, че е решил да се оттегли, тъй като е вече на 65 години. „Тази възраст е пределна за един администратор, а и съм уморен от многото атаки срещу мен”, декларира Михайлов. Той обобщи, че театралният фестивал е станал добър завършек на неговата административна дейност и допълни, че ще продължи да ръководи младежката театрална студия и да помага на останалите си колеги.

Надка Вардарова

Leave a Reply