Читалището се отчете, “Рилска песен” готви самостоятелен концерт

За да гори огънят в огнищата на културата – читалищата, най-голяма заслуга имат самодейците, които с любов и ентусиазъм идват и пеят, танцуват, свирят. “А в читалище-паметник “Отец Паисий” съставите са десетина и тяхната дейност през 2011 г. е била доста многообразна и богата”, заяви в доклада си председателят на читалищното настоятелство Стоян Пашов.
Отчетното събрание на читалището се състоя на 29 март.
Изтъкнато бе, че след дълго прекъсване е възстановен хор “Рилска песен”, в който сега участват 25 души, ръководени от Иван Янков. Планирано е през май хорът да изнесе голям самостоятелен концерт.
Театралният състав и младежката театрална студия, водени от Васил Михайлов, имат няколко изяви, а от есента на миналата година са започнали подготовката на нова постановка.
Вокално-инструменталният състав “Лунни лъчи” с ръководител Цветан Ангелов продължава да радва любителите на романтичните песни.
Че балетното изкуство е колкото трудно, толкова и красиво и удивително приятно доказват и балетистите на Ралица Стоянова. Впечатляваща е постановката им ”Изворът на Белоногата”.
Над 40 деца и младежи идват с огромно желание на репетициите на танцовата школа. Доста аплодисменти са заслужили възпитаниците на Боян Белокапов.
За издигане на авторитета на читалището много е допринесла и школата по изобразително изкуство “Захарий Зограф” с ръководител художничката Пенка Боянова.
Членовете на литературния клуб “Димчо Дебелянов” и на младежкия литературен клуб с ръководител Иван Ненов неведнъж са показвали своя талант в поезията и прозата, с изявите си в печата и на поетични вечери.
Школата по акордеон е обхванала деца на различна възраст. Под вещото ръководство на Георги Машов те се изявяват не само на самоковска, а и на други сцени.
След известно прекъсване през 2011 г. е възстановена дейността на школата по пиано. Някои от възпитаниците на ръководителката Цветанка Попова вече са се изявявали пред публика по различни поводи.
Преди 15 години е създадена дамската вокална група “Самокови”. Поради заболяване ръководителката Лиляна Несторова е отстъпила мястото си на Деница Михайлова. Към 12-те участнички се е присъединил и певецът Васил Димитров. Заедно с музикантите Петко Димитров, Митко с неизменната тарамбука и бай Стоян Чапкънов те се представят успешно не само в града и района, а и на други места в страната.
В отчета бе посочено още, че на самоковска сцена са гостували Народният театър “Иван Вазов”, Военния театър и други състави, както и пътуващото кино. Организирани са били много изложби. Читалището продължава да бъде и гостоприемен домакин на училищни изяви.
На събранието бе представен и финансов отчет.
Някои от изказалите се изразиха съжаление, че детският отдел на библиотеката е бил изнесен от тази “къща на четенето”. Подчертана бе и необходимостта от ремонт на читалищната сграда – една от най-хубавите в града ни.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*