Култура, Новини, Снимки

Читалище „Възраждане” в Продановци чества 3-годишнина с богат фолклорен репертоар /СНИМКИ + ВИДЕО/

Истинска фолклорна китка поднесоха съставите от читалище „Възраждане” в Продановци на концерт на 17 май по случай третата годишнина на най-новия културен център в общината.
„Читалището е наречено „Възраждане”, защото именно това е и неговата мисия – да постави ново начало на позабравени традиции, да събере под един покрив самодейното творчество и да бъде обединителен център за жителите на Продановци”, заяви в началото секретарят Елица Лобутова. Тя добави, че към читалището в момента действат танцова и певческа група, които вече са натрупали и куп отличия от участията си във фестивали и конкурси в Хисаря, Невестино, Говедарци, Микрево, Арбанаси, Костандово, Боровец, Пещера… Голяма заслуга за тези успехи имат, разбира се, ръководителите на съставите – Теменужка Ковачка и Аделина Даганова, както и музикалният специалист и педагог Даниела Георгиева.

Лобутова допълни, че всяка година се организират творчески работилници за изработване на мартеници, боядисване на яйца и по случай Коледа. В традиция се е превърнала и кулинарната изложба по повод 8 март – Международният ден на жената.
Младите сестри Габриела и Сиана Лобутови откриха концертната програма с ръченица и Джиновски танц. След тях двете читалищни групи демонстрираха богатия си репертоар и в рамките на един час пяха и танцуваха безспирно, разкривайки магията на родния фолклор пред многобройната публика. Разнообразни хора и ръченици разтресоха сцената, а певиците, сред които бе и кметицата Емилия Драганова, изпълниха и одухотвориха салона, макар да пяха акапелно.

Специални гости на празника бяха момичетата от детския танцов състав в Доспей, също ръководени от Темежунка Ковачка, които се изявиха както с фолклорни, така и с балетни и съвременни съчетания.
„В читалищата и сега се съхранява българският дух, моралните и духовните опори на народа и нашите ценности и идеали, които са ни помогнали да се запазим като нация”, завърши Елица Лобутова.

Делян Василев

Повече снимки може да видите ТУК

Leave a Reply