Култура, Новини

Читалище „Младост” гостува в предаването „От българско по-българско” на ТВ СКАТ

Студиото на предаването „От българско по-българско” по телевизия СКАТ и неговата водеща Галя Асенова…. Какво по-подходящо място за празнуването на 3 март и то за втори път – на 10 март!
Направиха го самодейците от самоковското читалище „Младост”. Доведе ги в София председателката Лили Шуманова, а те доказаха, че са наистина подвластни на магията, наречена български песни и танци.
На масичката, от която се водеше предаването, гостите подредиха красива погача, кошница с цветя, свой аромат разнесоха и букет самоковски кокичета. Пред масата пък Иван Шуманов, ръководител на школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалището, подреди икони, изработени от негови възпитаници. Накрая младите художници заслужиха благодарности и дипломи.
Началото на своеобразния концерт бе сложено от оркестъра към предаването „Цветница”, който през цялото време акомпанираше на малките и талантливи самоковски певици. Маргарита Бочева се изяви с „Хубава си, моя горо” и песента за Райна Попгеоргиева, а на „Излел е Дельо хайдутин” гайдарят бай Венци направи такъв съпровод, че всички от умиление почти се разплакаха.
Мария, Виктория, Натали и Мимето от детската музикална формация „Камбанки” показаха, че успешно могат да съчетават песни, стихове и танци. Малките даровити певици бяха подпомогнати от участниците в танцова формация „Българско” към СКАТ, които показаха и носии от различни региони на България.
Танцьорите под ръководството на Станислав Крумов се представиха с Кюстендилска ръченица, Северняшки танц, Черкезко хоро, Шопско хоро и други народни танци, като зарадваха зрителите с разнообразните си изпълнения и с вихрената си игра. Хореографът Станислав Крумов сподели задоволството си от амбициозните млади хора и от успешното им представяне на фестивали и други празници в България и чужбина.
Иван Шуманов пък разказа за творческите постижения на наследниците на някогашните прочути самоковски зографи. Децата и младежите са сътворили над 40 стенописа, много икони.
Докато на екрана се редуваха кадри от участия на съставите в изложби и фестивали, Лили Шуманова запознаваше зрителите с 15-годишната вече читалищна история. „Читалището е вторият ми дом. Съчетаваме фолклор с пленери, младите хора учат, пеят, танцуват, рисуват, гостуват в страната и извън нея”, посочи Шуманова.
Активна дейност развиват и китарен състав с ръководител Христо Христов, както и вокалният педагог Евтимия Несторова.
Пред микрофона с „Не вей, ветре” се изправи 90-годишната шишмановка Трендафила Щупалова. Тя все още не е забравила песните от потопеното в средата на миналия век под водите на яз. „Искър” свое родно село. После заедно със съименничка зарадваха даже и операторите с „Китка ружа” и „Слънце на зайода”.
Чуха се и няколко поздрава по радиовръзката, един от които от самоковката Ана Желева.
Деичица от 149-о софийско училище рецитираха стихове за България и за мама.
Накрая пък Димитрина Божилова разказа накратко за традиционния Бобфест в Радуил, който тази година ще се състои на 1 и 2 септември.
Затрогващ финал на концерта сложи голямо хоро, при което един от танцьорите вдигна на раменете си гостенче, развяло родния трицвет. Представителите на „Младост” благодариха сърдечно на Галя Асенова, оркестъра, танцьорите и целия телевизионен екип за домакинството и чудесната съвместна изява.

Димитрина Божилова

Leave a Reply