Култура, Новини

Читалище „Младост” чества 15-годишнина с близо тричасов концерт

С пъстра и наситена програма на 11 май във Военния клуб /ДНА/ посрещна 15-годишнината си читалище „Младост”. Домакини и гости-изпълнители от София, Самоков и Доспей веселиха публиката близо три часа и превърнаха празника в скъп спомен за публиката.
„Започнахме точно тук – пред самата сграда, преди вече 15 години. Тогава почти никой освен Снежана Лалева от Общината, Бог да я прости, не ни вярваше, но ние заехме една свободна ниша и я превърнахме в пространство за култура и изкуство в нашия град. Децата ни са обхванати в школи и се обучават от професионални ръководители като хореографа Станислав Крумов, музиканта Евтимия Банкова-Несторова, китариста Христо Христов и художника Иван Шуманов. Щастлива съм, че имаме този прекрасен букет – нашите деца, които ни носят куп отличия и вече няма къде да ги наредим”, заяви председателката на читалището Лили Шуманова.
На фона на рисунки на малките художници от школа „Наум Хаджимладенов” тон на концерта с вокално изпълнение на „Родна реч” даде Кристиян Трифонов. След достолепното трио от Шишмановската група иинициативата отново отиде при подрастващите в лицето на едва 4-годишната Мария Рангочева, при Натали Николова и при вече шлифованите малки певици Маргарита и Марина Бочеви – най-награждаваните членове на читалището. Дебют на сцена записа Радост Петрова. Като вокални изпълнители се изявиха и други млади самодейци.
Способностите си демонстрираха и танцьорите от двете групи, изиграли Северняшки танц и Черкезко хоро, копаница и др. Съобщено бе, че те ще представят Самоков на международен фестивал във Венеция /Италия/ през септември.
С австрийски тиролски танц се представиха участниците в състав „Весиденс” с ръководител Веска Терзийска към ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Успешно се изявиха и певиците от фолклорната група в Доспей с ръководител Елена Ковачка, секретар на местното читалище „Отец Паисий”. Обаятелната Ваня Азова придаде естраден привкус на юбилея с помощта на колегата си от група „Незабрава” на столичното читалище „Г. С. Раковски” Евгени Колев. Самият той направи и своеобразна разходка из света със своя акордеон.
Иван Шуманов възнагради с грамоти всички участници в концерта, които останаха да разговарят после дълго край масите за почерпка.
Юбилея на „Младост” уважиха и председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметът Люба Кленова, един от учредителите на читалището – Борис Вардев, и др.

Делян Василев

Leave a Reply