Читалище „Христо Ботев” в Радуил отчете богата дейност и успехи

Единствено ние, българите, имаме читалища. Тези огнища на култура са изградени почти във всяко селище. И те са местата, в които млади и стари са показвали и показват своята обич и преклонение пред българския фолклор, обичаи и традиции.
Такова читалище е и нашето, радуилското, което носи името на Христо Ботев. То е едно от най-старите в Самоковска община. Регистрирано е още през 1885 г. с името на митрополит Доситей Самоковски. Новата му регистрация е през 1903 г. и тази година ще отбележи 115-годишен юбилей.
В миналото към читалището освен певчески и танцови състави е имало и театрални трупи, изнасяли са се пиески. Богата е историята в това отношение.
В наши дни дейност развиват две фолклорни групи с имена на цветя – „Детелини” и „Здравец”. Участничките в тях изпълняват автентични песни и имат много богат репертоар. Красотата на старата градска песен пък се разнася от група „Ибърски ритми”. Мераклиите да играят са основали два танцови състава – „Лудо младо” и „Искърски ритми”. От скоро, но вече доста добре, тропкат хорце и най-малките танцьори от състав „Радуилче”.
На годишното събрание председателката на читалището Василка Атанасова отчете многобройните изяви на тези формации. Само през миналата година те са участвали в десетки прегледи, фестивали, празници – концерт в Алино, Празник на зелника в Бели Искър, „Магията на Рила” в Боровец, „Пауталия” и фестивал на старата градска песен в Кюстендил, международен фестивал в Дорково, събор в Пещера, „Дар от природата” в Говедарци, „Да попеем по съседски” в Костенец, фестивал на старата градска песен и Празник на картофа в Самоков, първи интер-арт и джаз фестивал в Долна баня, фестивал в Микрево, преглед на читалищните състави в София и др. Радуилското читалище се е представило успешно и на международен фестивал във Вранячка баня /Сърбия/.
Много са проявите и в самото читалище, в селото. Особено активни бяха читалищните състави по време на традиционния „Бобфест” в Радуил. Стените в читалищната сграда са украсени с грамоти, дипломи, медали и плакети от успешните участия на местните самодейци в авторитетни изяви в Боровец, Говедарци, Самоков, Кюстендил, Пещера, Микрево, където са завоювали доста първи и втори места.
Успехите се дължат на активната работа на читалищните състави и техните ръководители, както и на читалищното ръководство в лицето на Василка Атанасова, Мария Стоянова и Албена Богоева. На събранието всички си пожелаха здраве и нови признания за всеотдайния труд.

Димитрина Божилова

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*