Чия си, Родино моя?!…

Позиция

В много страни хората виждат в държавата си, чрез нейните органи и институции, най-добрия защитник на своите интереси. Дори там, където възникне голям дисбаланс, държавата чрез своите инструменти за преразпределение /така прокламираната у нас социална политика/ намалява напрежението и противоречията в дадена икономическа и социална област.
За съжаление ние не виждаме тези функции на държавата в нашата родина. Едва ли като защитник на интересите на хората можем да определим действията на държавата ни, която като закоравял престъпник посред бял ден открадна /потвърдено и от Конституционния съд/ над един милиард лева от Националната здравно-осигурителна каса. Управляващите днес, въпреки че бяха против тези действия на правителството на Бойко Борисов, не предлагат начин за връщането на тези суми. Нещо повече, в медиите се прокладват съобщения, че средства от Здравната каса ще бъдат предоставени за сирийските бежанци. Това е завоалиран начин за нова кражба.
Оповестявайки загрижеността си за хората, правителството направи „значителни усилия” за намаляване на цената на тока с около 5 %. Но се оказа, че това намаление се покрива от държавния бюджет като субсидия към НЕК. Т. е. парите бяха взети не от левия, а от десния джоб на данъкоплатеца. Твърде подло и некоректно.
Последната криза бе предизвикана от неправомерни действия на някои банки. Въпреки това тежестта от нея се стовари най-вече върху обикновените хора. И днес онези, които имат да преведат 15 лв., трябва да платят банкова такса от 6 лв.! Къде е тук държавата-защитник?
Още по-арогантно е поведението на правителството, което обявява покачване на цената на водата с 40 % във връзка с проблема за водоснабдяването на гр. Омуртаг. Къде отидоха средствата, събирани до този момент? Защо течовете по водопроводите достигнаха до 60 %?
Този въпрос е един от „горещите картофи” и в нашия град. Държавата в лицето на правителството не допусна ВиК дружеството да стане общинско и в същото време не инвестира във водопроводната мрежа. Като връх на тази наглост наш съгражданин бе осъден за критиките си срещу държавното „ВиК”…
Едва ли има област, в която хората биха се почувствали защитени. Възниква въпросът – чия е тази държава? Крайно време е да си я върнем, господа граждани на Република България.

Николай Малчев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*