Новини, Политика

Членове на СИК висяха 15 часа в София

Снимка: архив

Денонощие и половина продължи изборният ден за хората от секционните комисии и отговорниците от нашата община, заети с пренасянето на книжата и протоколите с резултатите от изборите за президент и референдума в Районната избирателна комисия /РИК/ в сградата на Областната администрация в София.
Естествено, негодуванието обхвана всички. Хората ругаеха и Община, и РИК, и за кой ли път се заканваха, че няма повече да участват в комисии, а някои дори подхвърляха, че са готови да зарежат чували и книжа и да си тръгнат.
По казуса разговаряхме по-късно със секретаря на Общината Ангелина Вангелова, която обясни, че секционните избирателни комисии са били готови с протоколите към полунощ. По график, за пореден път, РИК е трябвало да приеме членовете на самоковските комисии последни от Софийска област – в 10 ч. в деня след изборите – понеделник, 7 ноември.
Някои от чакащите в сградата на Общината хора предложили да тръгнат по-рано, тъй като било по-добре да чакат в автобусите на топло. Г-жа Вангелова се свързала с РИК и попитала дали е възможно самоковската група да бъде приета по-рано от предвиденото. Отговорът бил: „Тръгвайте, хората по графика още ги няма и ще ви приемем веднага.” Докато представителите на самоковските комисии обаче пристигнат в столицата, там започнали да пристигат комисиите от другите общини. На някои членове на тези комисии дори се наложило да се връщат поради грешки и липси в протоколите. Така времето, определено за дадена община, се удължавало постепенно.
При това положение редът на Самоков в понеделник дойде чак на обяд, а докато приемат представителите на всички наши комисии и те се върнат обратно в родния си град, вече се стъмваше, тъй като минаваше 17 ч.
Този случай не е епизодичен, а се превръща вече в неписана неприятна традиция. От РИК пък пояснили, че самоковските представители се приемат винаги последни, защото нашата община е най-голяма и съответно обработката на документите от всичките 65 секции би отнела най-много време на останалите.
За предстоящия втори тур на президентските избори се очаква подобряване на организацията заради предвижданото по-бързо обработване на документите, тъй като референдум няма да има, а и кандидатите за президентския пост са вече само двама.
А. Вангелова пък заяви, че ще подаде жалба, с която ще сезира компетентните органи – РИК, ЦИК и Областната управа на Софийска област, за създалата се ситуация при предаването на документите от самоковските СИК-ове. В жалбата, както поясни секретарят на Общината, ще бъде поставено искане графикът, съставен от Областната администрация за предаване на протоколите на СИК в РИК, да бъде по реда на пристигане на комисиите от общините; ако пък е невъзможно да се създаде подобна организация, при изготвяне на графиците занапред Община Самоков да бъде поставена в началото, тъй като в последните години е доказала, че има готовност за предаване на документи още в 2 ч. през нощта след изборния ден.

Leave a Reply