Новини, Образование

„Човекът, който ще промени България”: Дани Георгиева

Всеки, който е пътувал по магистрала „Тракия” в летния сезон, имал е работа или се е разхождал в София през последните дни и седмици, е попаднал на голям билборд с надпис: „Човекът, който ще промени България”. Нещо повече – рекламен видеоклип с това послание и празен стол на покрив на столична сграда се „върти” от известно време и по националните телевизии.
Оказа се, че инициатор е посолството на САЩ, а кампанията е озаглавена „Силата е в теб” и има за цел да популяризира успели обикновени българи, които променят страната си всеки ден.
Един от тези хора, показани в отделни рекламни клипове, които са видими и в Ютюб, е учителката по английски в СУ „Отец Паисий” Йорданка /Дани/ Георгиева. С младата преподавателка ви срещнахме на страниците на вестника ни в началото на 2015 г. Още тогава тя призна, че „не искам да бъда от хората, които постоянно мрънкат, а от тези, които се стремят да променят положението в страната ни към по-добро”.
Ето, че сега – близо 3 години по-късно, явно усилията й не остават незабелязани и именно 24-годишната учителка е избрана за участие в кампанията заедно с още едва 4-5 други примерни, упорити и борещи се за промяна в обществото ни личности. Това са Николай Драганов – който винаги намира изход от трудностите и гласува задължително; семейство Тодорка и Иван Мутафчиеви – притежатели на ферма с кози и производители на козе сирене; младата ромска двойка Тереза Борисова и Иван Манчев, които избират пътя на знанието и завършват висше образование; авиаторката Росица Иванова.
Описанието на Дани Георгиева гласи: „завършила право в Нюкасъл, но избрала да се върне в България и да стане учител-новатор”.
„Човекът, който променя България, си ти, който не чакаш, а действаш. Силата е в теб”, гласи посланието на посолството в края на клиповете.
Чаровната благоевградчанка е част от фондация „Заедно в час” и бе учител в Самоков две поредни години. По нейно изрично настояване остана в града ни и през миналата учебна 2016/2017 г. В този макар и кратък период тя изгради солидна връзка със своите възпитаници, помогна на много от тях да се представят с успех в национални състезания и да се изградят като добри хора.
В клипа за Дани Георгиева са показани кадри от учебния процес в училище, а самата тя затвърждава думите си пред вестника ни, че „има смисъл да работя с млади хора, за млади хора, да помагам на някого да открие пътя си, за да промени той след това нещо”.

Делян Василев

Leave a Reply