Здраве, Новини

Чревните инфекции

През този месец – август, рязко се увеличи броят на хората от Самоков и района, оплакващи се от временни разстройства и коремни болки, свързани с гадене, повръщане, диария, повишена температура, обща отпадналост. По този повод тук поместваме материал за чревните инфекции, осигурен от Регионалната здравна инспекция в Софийска област.

Чревните заразни болести – дизентерия, колиентерит, салмонелози, хепатит А – накратко наричани чревни инфекции, са широко разпространени заболявания. Те засягат особено тежко малките деца. Чревното разстройство /диарията/ е най-характерният признак на тези заболявания. При това заболяване кърмачетата често повръщат и бързо губят от теглото си. Лекото начало може скоро да прерасне в тежко заболяване. Освен това самолечението може да доведе до разсейване на заразата и до по-късни последици, като например хроничен колит.
Източник на заразата стават болни или заразени хора, а за салмонелозите – и домашните животни, птици и гризачи. Те отделят заразата с изпражненията и урината.
Заразяването може да стане през устата – чрез замърсени ръце; хранителни продукти, замърсени с чревни микроби от мухи, хлебарки и гризачи; от недобре измити зеленчуци и плодове, както и от вода.
При хранителните отравяния /салмонелозите/ заразяването става чрез месото, яйцата или млякото, добити от болни или заразени домашни животни и птици, както и от приготвени от тях хранителни продукти.
При кърмачетата заразяването може да стане от гърдите на майката – ако не е направен необходим тоалет преди кърмене, от ръцете, както и от бибероните и лъжичките за хранене.
Сигурна бариера срещу чревните инфекции е спазването на изрядна хигиена, особено при децата. Необходимо е да се приготвя храната на малкото дете непосредствено преди всяко хранене; да се изваряват шишетата, бибероните, лъжичките и съдовете, с които се храни кърмачето; да се изваряват за 10 минути във водна баня разтворените сухи детски млека за кърмачета в шишето с биберона.
Задължително е да се измиват ръцете със сапун преди хранене и след всяко отиване в тоалетната. Необходимо е да се създаде траен навик у по-големите деца редовно да се мият.
Обилно трябва да се измиват плодовете и зеленчуците. Нужно е да се спазва чистота и при обработката на хранителните продукти, особено на продуктите от животински произход. Необходимо е продуктите да се сваряват и изпичат добре, както и да се съхраняват в хладилник. Чрез замрежване на прозорците не бива да се допускат мухи в кухнята. Плътно трябва да се затварят кофите за отпадъци и редовно да се изхвърлят самите отпадъци. Изрядна чистота е необходимо да се поддържа и в отходното място.
Ако въпреки всичко все пак се появи стомашно-чревно разстройство, незабавно се свържете с личния лекар или потърсете най-близката медицинска помощ. Не започвайте лечение с антибиотици или други лекарства, тъй като това би затруднило диагнозата и би усложнило правилното лечение.
Деца с повръщане или чревно разстройство не бива да се водят в детско заведение. Родителите са длъжни веднага да съобщят на съответната детска ясла, градина или училище за заболяването на своето дете. Това би помогнало своевременно да се постави диагноза и да се предприемат необходимите предпазни мерки срещу разпространението на заразата.

Leave a Reply