Новини, Шарен свят

Чума по прасетата и в София и Благоевград, нови мерки

Livestock breeding. Group of pigs in farm yard.

В борба срещу африканската чума общо 87 капана за улов на диви свине са монтирани във всички ловностопански райони на територията на Югозападното държавно предприятие. От 1 до 15 август в тях са уловени 25 животни. Още 94 прасета са отстреляни от членове на ловните сдружения и горските служители. Така се намалява популацията на свинете и възможността за разпространение на опасната болест.
Във всички ловностопански райони в обхвата на предприятието, съвместно с ловните сдружения, са определени места за загробване на заразени диви свине. Над 80 служители от териториалните поделения са преминали курс на обучение за взимане на проби за изследване за трихинелоза и чума при спазване на правилата за биосигурност. Разпространени са сред ловната общност и стопаните на домашни прасета 50 хил. информационни дипляни за превенция срещу болестта. Продължава изграждането на нови касетъчни капани за улов на диви свине.
Нови случаи на заразени прасета бяха открити през последните дни в районите на София и Благоевград.
От Югозападното предприятие призовават ловците след лов да изпират дрехите си при температура над 60 градуса. Всички предмети, които са били в контакт с диви свине, трябва незабавно да бъдат старателно почистени и дезинфекцирани още в ловния район.
На интернет страницата на предприятието – www.uzdp.bg е публикуван списък на лицата и телефоните, на които както ловци, така и граждани могат да подават сигнали при съмнение за чума по прасетата.

Leave a Reply