Други, Новини, Спорт

Шампионски трикове и висок адреналин белязаха откриването на скейт парка в Крайречната зона

Новият скейт парк в Крайречната зона бе открит официално на 16 септември с изключително атрактивно състезание в две категории – стрийт и пул сешън. 35 скейтъри от Пловдив, Сливен, Стара Загора, София, Панагюрище и Самоков сътвориха истински празник в слънчевия съботен ден. Надпреварата откри към обяд кметът Владимир Георгиев, а наградите на призьорите връчи зам.-кметът Люба Кленова.
Победители в стрийт направлението при мъжете станаха Явор Вечерников, Лозьо Димитров от екипа на сноупарк „Бороспорт” и Илия Белтеков. Тройката при младежите до 18 г. пък оформиха столичаните Мартин Атанасов, Димитър Пенев и Калоян Тренков.
В пул сешъна зрителите станаха свидетели на още по-атрактивни изпълнения от страна на карачите, които вдигнаха на крак присъстващите и предизвикаха техните бурни овации и аплодисменти. Шампион тук стана Васил Терзиев, който заслужи и наградата за най-добър трик /фронт сайд еър/. На второ място се класира състезателят на самоковския клуб „Бороборд” Симеон Митрев, демонстрирал висока скорост, голяма амплитуда на скоковете и прецизно изпълнение на триковете по ръба на пул секцията. Трети пък остана Илиян Джугаланов. Първите три места при младежите заеха Теодор Ангелов, Калоян Тренков и Марио Николов, а веднага зад тях се нареди дуото на „Бороборд” Симеон Чалъков и Михаил Минков.
Завидни умения и владеене на техниката показа и инструкторката на „Бороборд” Ивана Христова, заслужила два ваучера на стойност по 50 лв. от веригата магазини за спортна екипировка „Контрабанда”.
Най-малкият участник в проявата – Димитър Челебиев от Самоков, също бе поощрен за показания потенциал с ваучер за 50 лв.
Общият награден фонд на националното състезание бе в размер на 300 лв., осигурени от Balkan PMS group с представител Стефан Докузов. Финансови стимули получиха не само победителите в отделните категории, но и тези карачи, които успяха да впечатлят съдиите в т. нар. атрактивна игра trick for cash /трикове за пари/. Главен съдия бе барабанистът на група „Вендета” Марин Сладкаров. Водещ на съботното шоу пък бе самият председател на Българската скейтборд федерация Борис Атанасов.
Основни спонсори и организатори на проявата бяха клуб „Бороборд” с ръководител Христо Ахтаподов и Община Самоков.
„Поставихме много добро начало на скейт парка, всички останахме очаровани от състезанието и уменията на карачите. Убеден съм, че с повече подобни инициативи ще успеем да допринесем за развитието на скейтборда на национално ниво. Само в рамките на един месец лицензираните инструктори на „Бороборд” научиха над 30 деца да карат скейтборд, като три от тях дори вече са членове на нашия клуб”, коментира със задоволство Ахтаподов. Той допълни, че една от целите пред клуба занапред ще бъде привличането на повече дами към спорта.

Делян Василев

Снимки: Константин Тръпчев

Leave a Reply