История, Култура, Новини, Снимки

Шествие и топовни залпове ознаменуваха 140-годишнината от освобождението на Самоков /СНИМКИ + ВИДЕО/

140 години свободен Самоков отпразнуваха днес, на 14 май, жителите на най-голямата община в Софийска област с празнично шествие от централния площад „Захарий Зограф” до паметника в местността Кръста, където дедите на днешните самоковци са посрещнали с хляб и сол, с благодарност и вълнение освободителните руски войски, командвани от генералите Веляминов, Радзишевски и Черевин. Това е станало на 11 януари 1878 г. /30 декември 1877 г. по стар стил/, но вече дълголетна традиция повелява честванията да се състоят на 14 май, когато времето е по-благосклонно.
Така бе и сега – слънцето щедро дари радушните хора, а пък редки облаци осигуряваха и прохлада за участниците в шествието. То бе поведено за първи път от млади балерини от школата на изявилата се и като водеща Ралица Стоянова към читалище-паметник „Отец Паисий”. Техният ритъм бе задаван от родолюбивите маршове, изпълнявани от представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Начело на колоната след тях пък бяха народните представители Валентин Милушев и Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, заместник-кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, ученици и учители, граждани. Тук бяха архиерейският наместник протоиерей Михаил Колев и други самоковски духовници.
Маршируващите бяха радушно приветствани по време на похода си от деца и ученици от детска градина „Звънче” и училищата „Христо Максимов” и „Неофит Рилски”. Накрая участниците в шествието бяха посрещнати пред самия паметник от представители на патриотични клубове и организации – самоковският клуб „Чакър войвода” с председател Георги Николчев, „Единение” /София/, „Бдинци” /Видин/, „Св. Георги Победоносец” /Луковит/ и военен клуб от Трявна. Гвардейци от ПТГ „Никола Вапцаров” пък стояха на стража с българския трибагреник и знамето на Самоков в ръце от двете страни на паметника.
„Историята е съхранила имена и данни, но няма думи, които да опишат величието на подвига, сътворен от героите, които платиха с живота си за свободата на Самоков”, изтъкна водещата Р. Стоянова. Тя цитира и кореспонденция между генералите Радзишевски и Веляминов, запазена в архивите на Историческия музей.
„Вечерта в 5 часа аз влезох в Самоков с 122 пехотен Тамбовски полк, един батальон от Пензенския полк, шест конни оръдия, две сотни казаци и се разположих по следния начин: два батальона с четири оръдия, поставени в западната част на града при изхода за Дупница, два батальона с две оръдия в източната част на града на пътя за Долна баня.
Жителите на града ни срещнаха с рядка радушност. Турци жители са останали много малко. Почти всички са избягали. В града са взети всички мерки за запазване на града и предохранителни мерки в случай на приближаване на неприятел. В Самоков турците имаха 16 табора и 28 оръдия.
Генерал-лейтенант Радзишевски”
Първият кмет на града ни след Освобождението Иван Доспевски нарежда на мястото, където е спрял първият казашки разред, да се издигне голям дървен кръст. Такъв кръст, съграден в съседство с паметника „Кръста” преди няколко години, отново увековечава подвига на православните ни братя и символизира едно от най-ценните от историческа гледна точка места в града ни /.
„Христо воскресе! Започвам с този прекрасен пасхален празник, защото днес, на 140-годишния юбилей от освобождението на Самоков от турско иго, празнуваме възкресението на нашата българска нация, победата на доброто над злото, победата на свободата над робството”, възкликна в словото си протоиерей М. Колев.
Кметът Георгиев пък изтъкна, че този ден въплъщава силата на националния ни дух и възкресението на едно кътче от българската земя – нашият град. „Вие сте потомци на велики българи – в дните на героичното Априлско въстание със смъртта на храбрите падат и много самоковци. Имена на самоковци виждаме и в четата на Христо Ботев. Голям е броят на самоковските опълченци, които се бият в Освободителната война. Самоковски опълченци са и знаменосците на Самарското знаме – унтерофицер Антон Марчин и Никола Корчев – спасил знамето в боя при Стара Загора”, обърна се към присъстващите ученици Вл. Георгиев. Той допълни, че самоковци имаме много поводи да се гордеем с големия принос на дедите ни за Освобождението на България, като подчерта, че и веднага след него наши съграждани са направили много за възстановяването на държавността, а Самоковска община е първата, създадена след Руско-турската освободителна война.
„Чрез Никола Даскалов имаме принос и в създаването на първата конституция на България – тази на Княжество България, известна като Търновската конституция. Помнете героите и носете в себе си рилския дух”, заръча на младото поколение кметът Георгиев.
В този момент прозвуча „Мила Родино”, а след това с минута мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха почит на загиналите герои за свободата на Самоков. В израз на преклонение към тях бяха поднесени и венци и цветя от признателното гражданство.
„България започва с всеки от нас, с нашия живот, с нашата усмивка… с нашия свободен Самоков”, напомни Ралица Стоянова. Топовни залпове от двете черешови топчета и пушечни гърмежи оповестиха и ознаменуваха 140-годишния юбилей.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2090773684285903

Leave a Reply