История, Новини

Шествие и черешови топчета ознаменуваха 138 г. от освобождението на Самоков

Самоков отбеляза тържествено на 14 май 138-годишнината от освобождението на града и околията от турско робство.
Традиционното шествие от централния площад „Захарий Зограф” до паметника Кръста, където на 30 декември 1877 г. /11 януари 1878 г. по нов стил/ нашите предци са посрещнали руските освободители, тази пролет бе водено от участниците в танцово студио „Кати” с художествен ръководител Катрин Митева и представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
В колоната, сред ученици и граждани, бяха народният представител Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, заместник-кметовете Люба Кленова, Сия Шехтанова и Васил Сайменов, общински съветници, общественици, културни деятели. По пътя шествието бе приветствано радушно от дечица от ОДЗ „Звънче” и ученици от ОУ „Христо Максимов” и НУ „Д-р Петър Берон”.
Кметът Георгиев заръча на присъстващите на тържеството деца и младежи от различни училища в града да помнят, че са „потомци на смел и горд народ” и да носят завинаги в сърцата си несломимия рилски дух. Градоначалникът припомни, че идеята за паметника и неговото издигане стават по времето на първия кмет на Самоков след Освобождението Иван Доспевски. Вл. Георгиев подчерта ролята на опълченците особено в една от най-важните битки в Руско-турската освободителна война – при Шипка, и добави, че признателните самоковци никога няма да забравят руските воини и техните предводители – генералите Веляминов, Радзишевски и Черевин.
Ивана Челенкова и Симона Георгиева от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” рецитираха стихотворението на Иван Вазов “Здраствуйте, братушки!”.
С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на Самоков и региона.
Историческа възстановка напомни за героичните боеве на руските воини и българските опълченци с поробителите. Гърмяха кремъклийки и две черешови топчета, пленени бяха турски войници и тяхното знаме. Възпроизведено бе посрещането с хляб и сол на руските солдати, имаше и салют в памет на падналите в боевете.
Живите картини бяха наблюдавани с интерес и възторг от присъстващите. Много от тях снимаха и записваха възстановките на своите апарати. За пресъздаването на тези вълнуващи моменти дял имаха гостите от Националния съюз „Единение” /София/, патриотичен клуб „Бдинци” /Видин/, сдружение „Св. Георги Победоносец” /Луковит/, клуб от Трявна и домакините от клуба на любителите на исторически оръжия „Чакър войвода”.
Вл. Георгиев и С. Стойчева поднесоха венец пред паметника. Много ученици и граждани също положиха цветя.
Водеща бе Зоя Станкова, а своеобразни пазители на Кръста бяха младежи от ПТГ „Никола Вапцаров” с гвардейски униформи.
Накрая подрастващите не пропуснаха възможността да се фотографират с участниците в историческите възстановки и техните оригинални оръжия и униформи.

Делян Василев

Leave a Reply