Шести „Дар от природата” в Говедарци, отмениха втория ден на фестивала заради трагедията до Своге

С приятно слънчево време, много музика, настроение, сергии с дарове от природата и от човешката ръка и с участници и посетители на най-различна възраст се състоя в събота, на 25 август, в Говедарци Шестият национален фестивал „Дар от природата”.
Предвидено бе първоначално фестивалът да продължи и на следващия ден, но изпълненията през него бяха отменени заради трагичната автомобилна катастрофа с много загинали, станала късно следобед на 25-и край Своге.
„Поздравявам ви, че работите за запазване на българските традиции и обичаи. Благодаря ви за любовта и енергията, с които го правите”, обърна се към самодейците, жителите и гостите на селото зам.-кметът на общината Люба Кленова.
Кметът на Говедарци Георги Шуманов лисна по стар български обичай менче с вода за здраве и успех на изявата.
Преди това дългогодишният секретар на местното читалище „Христо Ботев” Спаска Костова даде думата на председателя на читалището Мария Арангелова, която съобщи, че на фестивала ще бъде дадена специална награда от кмета на селото и две парични награди – от самото читалище и от частно лице. Арангелова благодари на Община Самоков, на кмета Шуманов и на депутата Валентин Милушев за подкрепата за организирането на фестивала, както и за благоустрояването и почистването на селото в навечерието на форума.
Гостите, сред които беше и зам.-кметът на общината Сия Шехтанова, бяха зарадвани с красиви букети и по стара традиция с пита.
Музикалната програма бе открита с изпълнения на певческите състави от Говедарци – женски и мъжки, както и на танцовата формация от селото.


След това започнаха изявите на гостуващите състави и изпълнители от различни градове и села. Те бяха оценявани от жури в състав: Величка Чаушева, преподавателка в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, и Кирил Иванов, дирегент и композитор.
Майстори на художествени занаяти и добри стопани пък предлагаха също на площада в селото красиви фотоси, изящни дърворезби, вкусни домашно сирене и кашкавал, шарени вълнени чорапи. Не липсваха и задължителните за подобен род прояви сувенири и детски играчки, скара, сладолед, пуканки и разни други лакомства.
Говедарци посрещна фестивала с почистена централна част, с чисти тротоари и зелени площи, с измит площад, обновена градинка и изграден детски кът. Оформен е и тротоар от черквата до площада в селото. Сградата на читалището също е обновена, като е подменена дограмата и е ремонтиран водопроводът.

Тодор Попов

Наградените състави и изпълнители:

Специалната награда на кмета на Говедарци получи читалище „Пробуда” в пернишкото село Кладница.

 

Двете награди с парични премии /на читалище „Христо Ботев” в Говедарци и на ЕТ „Ели Янакиева”/ заслужиха читалище „Отец Паисий” в петричкото село Старчево и група „Белчинче” с ръководител Даниела Георгиева към читалище „Светлина” в Белчин.

Класиране в сферата на песенното изкуство:
1. Женска певческа група с ръководител К. Гулев към читалище „Отец Паисий” в Старчево; женска певческа група с рък. Ив. Машов към читалището в Говедарци; детска група „Белчинче” с рък. Д. Георгиева към читалището в Белчин; женска певческа група за автентичен фолклор „Рельовските баби” с рък. Ел. Бандрова към читалище „Просвета” в Рельово; женска певческа група с рък. Ел. Любенова към читалище „Свобода” в Мала църква; фолклорна певческа група с рък. Н. Дикова от читалище „Пробуда” в Кладница; фолклорен ансамбъл „Кладница” с рък. П. Нецов.
2. Мъжка певческа група „Зелен здравец” с рък. В. Сотиров при читалище „Просвета” в с. Костенец; женска певческа група с рък. Р. Минчева при читалище „Светлина” в с. Коняво, Кюстендилско; женска певческа група „Пейте с нас” с рък. Е. Павлов при читалище „Искра” в с. Ребърково, Свогенско; смесена фолклорна група „Рилски езера” с рък. А. Новчева от с. Самораново, Дупнишко.
3. Група за автентичен фолклор „Веселие” с рък. Й. Христова от читалище „Просвета” в с. Марица; певческа група с рък. Ив. Бранков от Яхиново, Дупнишко.

Индивидуални изпълнители:
1. Мартина Дибекова от Белчин; Петя Савова от София; Николай Тодоров от Кладница; Албена Тонева от Яхиново; Любомир Кьосев от Самораново; дует Мартина Дибекова и Кристина Симеонова от Белчин; дует Венета Орманкова и Любомир Кьосев от Самораново.
2. Росен Кацарски от Коняво, Ивана Зърнева от Белчин, Янчо Колев от Друган, Цанка Велкова от Рельово, Зоя Люманкова от Яхиново.
3. Добринка Ваташка от Друган.

Класиране в сферата на танцовото изкуство:
1. Фолклорен ансамбъл „Кладница” с рък. П. Нецов; детско-юношески танцов състав „Рилска магия” с рък. Стоян Димитров от Говедарци.
2. Танцова група с рък. Ад. Иванова при читалище „Никола Корчев” в Долна Диканя.

Класиране в сферата на представяне на обичаи:
1. Група за народни обичаи с рък. Св. Василева от читалище „Просвета” в Кондофрей, Радомирско.

Класиране в сферата на словесното изкуство:
Първо място не се присъжда.
2. Стоилка Тафраджийска от Долна Диканя
3. Истиляна Пендова от Друган

Можете да харесате