Шеф на Национален комитет се срещна с областния управител за яз. “Бели Искър”

„Спешно трябва да се пристъпи към втория етап от рехабилитацията на яз. „Бели Искър“ – състоянието на стената е критично и застрашава живота и собствеността на хората“, заяви на 17 февруари на среща с областния управител Иван Иванов инж. Ганчо Хитров, председател на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването и на Инициативния комитет за неотложен ремонт на яз. „Бели Искър“.
По думите на инж. Хитров при евентуално разрушаване на стената на язовира вълната може да достигне 12 метра и скорост 11 метра в секунда. Според експертната оценка щетите ще възлизат на близо 1 млрд. лв.
Ганчо Хитров е поздравил Иванов за вниманието му към проблема с язовира. Както е известно, на 25 януари областният управител организира работна среща с представители на Столична община, „Софийска вода“, ВиК холдинга, Държавната консолидационна компания и народните представители от Софийска област, на която постави въпроса за нуждата от спешен ремонт на водоема, построен през далечната вече 1945 г. Последвали са срещи с експерти, които са потвърдили необходимостта от незабавна рехабилитация на язовира.
Преди седмица областният Иванов е изпратил и писма до премиера и министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, в които обосновава потребността от финансиране на спешен ремонт на язовирната стена на „Бели Искър“.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*