Култура, Новини

Шишманово живее в спомените и в… манастира

В неделния ден на 30 август хиляди жители на бившето село Шишманово, техни наследници и гости от близо и далеч се събраха на традиционния събор на Шишмановския манастир. Вече 60 години някогашното голямо село е на дъното на яз. „Искър”, но то живее в спомените, в книгите, в снимките и на този голям празник.
Преди обяд свещ. Михаил Колев отслужи литургия. В службата участваха и певци от самоковската долномахаленска черква „Въведение Богородично”. Осветени бяха и пет казана с овчи курбан. Вече две години курбанът се приготвя не от ихтимански майстори, а от нашата съгражданка Цветанка Лазарова и нейната помощничка Йорданка Георгиева, които дълги години готвят и курбана за събора в Шипочан.
За всекиго имаше място на дългите маси, застлани с бели покривки, на сянка под новите навеси, както и на околните прекрасни зелени морави.
„Вкусен беше курбанът, с който нахранихме тялото, но още по-голяма полза имахме от празничната служба, с която наситихме душата си”, сподели съборянка.
После веселието продължи, както се полага, до късно.
Самият събор е свързан с храмовия празник на Шишмановския /Чамурлийския/ манастир „Успение Богородично”. На това място през 13 в. цар Иван Асен ІІ съгражда базилика, която по-късно многократно е опожарявана, но винаги възстановявана. Сегашният храм е издигнат през 1927 г. Манастирът е тясно свързан и с освобождаването на района ни в края на 1877 г. от руските генерали Веляминов и Шувалов.
Постройката на аязмото и параклисът към него също многократно са възстановявани. Сегашният им вид впечатлява с чистота и функционалност всички гости на манастира.

Leave a Reply