Шофьори изоставиха колите си на дупнишкото шосе, положението вече се нормализира

Ниските температури и снежната виелица превърнаха 7 февруари, вторник, в ужасен ден за пътуващите. Част от входно-изходните магистрали на града ни бяха блокирани. Затворени бяха пътищата за Дупница и за София през Ярема. Силно затруднено бе придвижването по шосетата за Радуил – Долна баня – Костенец и за Ихтиман.
На дупнишкия път дори се образуваха големи снежни преспи и возещите се в автомобили там бяха буквално блокирани. Някои коли, включително мощни джипове, едва пъплеха. Колата на “Приятел” с мъка и навреме се измъкна от този снежен ад и пое за печатницата в Перник по софийския път. Продължилите към Дупница смелчаци затъваха в наветите преспи и беше вече късно и невъзможно да се върнат обратно.
“На пътя Дупница – Самоков, който вече е затворен, имаше бедстващи хора. Те бяха изведени. Колите им обаче останаха. Те ще бъдат извадени след почистването на пътя”, поясни министърката на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
До много села в Палакарията и в други райони на общината пътищата тогава също бяха затворени.
Късно вечерта на 8 февруари бе отворено за движение шосето за Дупница, като опасните участъци в прохода Дервена бяха опесъчени. До края на този ден бяха разчистени и преспите по отсечката от Ковачевци за Ярлово. Отворен бе и участъкът от Ръжана към Рельово, като временно преди това пътуващите от Самоков за това село и обратно минаваха през Белчин бани. Така пътната обстановка в района се нормализира и всички пътища вече са проходими, но, разбира се, при зимни условия.
Учениците пък бяха разпуснати междувременно в принудителна ваканция до петък, 10 февруари.
За съжаление, и прогнозата за времето не е благоприятна. Очакват се както нови снежни валежи, така и минусови температури и през следващата седмица.
Такава зима – с големи снегове и подобен изключителен дори за нашия високопланински район продължителен студ, повечето хора не помнят. По-възрастните сравняват сегашната ситуация само със снежния апокалипсис от далечната 1954 г. – преди повече от половин век.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*