Щаб за борба с коронавируса бе създаден, няма заболели засега в Самоков и района

Засега в самоковската болница няма настанени пациенти за наблюдение със съмнение за заразяване с коронавирус. Кризисен щаб в общината обаче вече следи за предпазване от опасното инфекциозно заболяване, известно и като Ковид-19.
Щабът е създаден със заповед на кмета Владимир Георгиев. Председател е управителят на „МБАЛ-Самоков“ д-р Красимира Ковачка. Членове на щаба са ръководителите на Районното управление на полицията, Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението, Центъра за спешна медицинска помощ, служители от Общинската администрация.
На първото заседание на щаба д-р Ковачка докладва, че болницата разполага с необходимите консумативи, предпазни средства и медикаменти за пациенти с грип тип Б и наблюдение при съмнения за Ковид-19.
Разкрити са десет легла на шестия етаж на болницата за наблюдение на пациенти, при които има съмнения за по-тежки случаи. За радост, такива засега няма.
Мерки в болницата са набелязани на съвместно заседание на Медицинския съвет и на Съвета за здравни грижи. Синхронизирана е работата с общопрактикуващите лекари и с работещите в Центъра за спешна помощ, които са наясно с изискванията към тях в сегашните кризисни условия. Редовно ще се подава информация в София за заболеваемостта от грип тип Б и за съмнителни случаи на коронавирус.
На ново заседание на щаба на 11 март кметът Владимир Георгиев посочи, че обществото и гражданите трябва да бъдат спокойни, да не се поддават на паника и в същото време да засилят вниманието си и да проявяват постоянни грижи за своето здраве и за здравето на околните.
Изтъкнато бе, че особено застрашени от коронавируса са възрастните хора и във връзка с това временно се затварят пенсионерските клубове.
И сега има в общината хора под карантина, като това не значи, че те са заразени, а начинанието е предприето като предпазна мярка.
В търговските и административните обекти трябва значително да се засилят мерките по дезинфекция. В магазините е желателно да бъдат поставени и дезинфектанти. На гражданите се препоръчва да спазват висока лична хигиена, като мият ръцете си поне 10-15 пъти дневно с топла вода и препарати и използват мокри кърпички, които след употребата им изхвърлят. Полезни са дезинфектанти на алкохолна основа, тъй като други в случая не са ефективни. Необходимо е помещенията по-често да се проветряват и дезинфекцират. Трябва да се дезинфекцират и превозните средства.
Не бива да се провеждат масови мероприятия и да се събират много хора на едно място. Подчертано бе, че това се отнася както за обществени, културни и спортни прояви, така и за религиозните служби.
Призивът е да се намали, доколкото е възможно, движението на хората в болницата, търговските обекти, учрежденията; посещенията в болницата да стават по възможност само с маски.
Пристигащите от Италия и от други държави с регистрирани случаи на заболели от коронавирус задължително трябва да се обадят по телефона на личния си лекар и да спазват 14-дневен карантинен период.
При характерните симптоми на коронавируса – суха кашлица, затруднено дишане и висока температура, гражданите задължително трябва да се обадят на общопрактикуващите лекари, които ще ги насочат за изследване и лечение.
Евентуално заразените с Ковид-19 ще бъдат изпращани в Инфекциозната болница в София, а заболелите от грип с усложнения – също в столицата, в „Св. Анна“.
На заседанието на кризисния щаб на 11 март проф. Савов, национален консултант по микробиология, наблегна на необходимостта от гражданска дисциплина, от стриктно спазване на указанията на здравните органи.
Това важи особено за жителите на Седми квартал, за обитателите на курортните зони, за пристигащите временно от други места.
В заседанието на щаба участваха и заместник-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, общински съветници, служители, кметовете и кметските наместници на села в района, представители на други институции.
Междувременно, след извънредно правителствено заседание на 8 март, стана ясно, че болниците преминават към карантинен режим на работа с пациенти с наличие на Ковид-19. Както е известно, такива случаи вече има в Габрово, Плевен и София. 
Забранен е вече износът на еднократни гащеризони, маски с филтър, хирургични маски, защитни очила, латексови/нитрилови ръкавици и калцуни. Преустановени са културните изяви, а спортните срещи се провеждат без публика. Забранени са и всякакви масови мероприятия с участието на деца.
Областният управител Илиан Тодоров информира на 9 март, че заразени с коронавирус в Софийска област засега няма. Гражданите бяха призовани да спазват строга лична хигиена и да не се поддават на паника.
Ако сте здрави, трябва да носите маска само ако се грижите за човек със съмнение за коронавирус. Носете маска и ако кашляте или кихате. Маските са ефективни само когато се използват в комбинация с често почистване на ръцете с дезинфектанти на алкохолна основа или със сапун и вода. Преди да си сложите маска, почистете ръцете си с дезинфектант на алкохолна основа или със сапун и вода. Избягвайте да докосвате маската, докато я използвате; ако го направите, почистете ръцете си с дезинфектант на алкохолна основа или със сапун и вода. Сменете маската с нова веднага след като се овлажни и не използвайте отново маски за еднократна употреба.
За да премахнете маската я отстранете от задната й част (не докосвайте предната част), изхвърлете я веднага в затворен контейнер, почистете ръцете си с дезинфектант на алкохолна основа или със сапун и вода.
Наистина, маските вече изчезнаха от аптеките, но на заседанието на щаба в Самоков на 11 март бе изразена увереност, че отново ще се появят – взети са мерки да се шият на място, в страната ни, а е осигурено и снабдяване от Турция.
От Световната здравна организация съветват да стоим поне на метър разстояние от хората, които кихат или кашлят.
Медиците съветват да избягваме да докосваме очите, носа и устата си. Необходимо е да покриваме устата и носа си със свит лакът или с кърпичка, когато кихаме или кашляме. След това веднага трябва да изхвърлим кърпичката.
Ако трябва да останете у дома, поддържайте здравословен начин на живот – включително с правилна диета, достатъчен сън, упражнения, контакти с близки и по имейл и телефон с приятели и познати.
Добре е да обясним на децата каква е ситуацията и да им разкажем как може да се намали риска от заразяване, по начин, по който те ще ни разберат и ще се успокоят.
Работните места трябва да се дезинфекцират регулярно. Редно е всички, които имат дори и минимални грипни симптоми (температура над 37,3 градуса, кашлица, главоболие, хрема), да работят от вкъщи или да си вземат болничен.
Повече информация във връзка с опасността от коронавируса може да се получи на денонощния телефонен номер 02/807-87-57.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*