История, Култура, Новини

Щедър дарителски жест на Христо Йончев. Открива се изложба на Зафир Йончев

В навечерието сме на един от най-светлите български празници – Денят на народните будители. Не ми е известно друга държава да има подобен празник. Превратностите на съдбата и на историята на Балканите е сблъсквала различни народи с тегобата на чуждо потисничество – политическо, социално и икономическо. Но очевидно само българите маркират един от пътищата за постигане на свободата. И това става в сферата на образованието, на просветата. Чрез тях нашите предшественици достигат до зрелостта и ясното съзнание за постигане на свободата.
През 18 в. Паисий Хилендарски – самоковският будител, и цялата плеяда възрожденски дейци по-късно са повдигали народния дух и са разкривали както у нас, така и за хората извън пределите на България, че имаме славна история, минало и държавно-творческа традиция. Само такъв народ заслужава да бъде свободен.
Днес, от позицията на съвременността, запътили се уверено към средата на 21 век, отново ставаме свидетели на тази българска традиция. През този месец –  октомври, Историческият музей в Самоков се обогати с ново дарение от рода Йончеви. Така, както първият директор на музея Христо Йончев-Крискарец надлежно и педантично е събирал дарените от стотици самоковци материали – вещи, стари снимки, документи, бележещи историята на Самоков, така почти сто години по-късно неговият внук обогати многобройните колекции, събирани в музея, с няколкостотин артефакти с високо художествено, естетическо и историческо значение.
Дарението от Мария Йончева от 2011 г. доведе до изданието „Златен извор“, което разкрива една малка част от дарените материали. Днес спокойно можем да кажем, че получените рисунки, графики, писма, марки, вещи, събирани през годините от семейство Йончеви, се превръщат в том втори на колекцията „Златен извор“.
Отговорността на специалистите от Исторически музей – Самоков е толкова голяма, колкото радостта от направеното дарение. С ясното съзнание, че научната обработка и документиране на материалите изисква няколкогодишен труд, амбицията ни е това да стане в най-съкратени срокове.
В знак на признателност към стореното от Христо Зафиров Йончев от началото на ноември в Посетителския център на Историческия музей откриваме експозиция с оригинални графики на заслужилия художник Зафир Христов Йончев, известен като създател на Графичната база в Самоков. Творбите са част от сегашното дарение.
Значението на това дарение е огромно, защото творби на Христо Йончев-Крискарец  и Зафир Йончев са сред най-търсените в средите на колекционерите. Наследникът Христо Йончев се лиши от много сериозни приходи, които би могъл да има, ако предложи творбите на пазара. Но съзнавайки, че този фонд е най-значим за Самоков, той предпочете да го представи на музея в града ни. Този прекрасен жест трябва да бъде оценен от самоковската общественост след като имаме претенции да наричаме Самоков Градът на стоте художници.
С огромна благодарност към Христо Йончев и поклон пред паметта на неговите родственици пожелавам на всички наши съграждани здраве, спокойствие и увереност, че обкръжаващите ни тревожни новини, свързани с пандемията, няма да спънат културното и интелектуалното развитие на Самоков.
За информация на гражданите ще излъчим онлайн изложбата на фейсбук страницата на музея. Така хората ще могат да я видят, без да се струпват в залите на музея. Иначе изложбата ще бъде отворена за единични посещения в Посетителския център на музея от вторник, 3 ноември.
Честит празник на всички!

д-р Веселин Хаджиангелов,
директор на Исторически музей – Самоков

Leave a Reply