Новини, Шарен свят

Ще награждават Симеон Пешов с орден “Стара планина”

Симеон Пешов

Правителството оповести намерението си да предложи на държавния глава да издаде указ за награждаване на Симеон Пешов с орден “Стара планина” – първа степен. Предложение в този смисъл на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова бе включено първоначално в дневния ред на кабинета на 11 януари, но по-късно точката бе оттеглена с обяснението, че трябва да се съгласува с новоизбрания президент Росен Плевнелиев, който ще встъпи в длъжност на 22 януари.
Симеон Пешов ръководи фирма “Главболгарстрой” от 1990 г. През м. г. се оттегли от оперативното й ръководство, след като навърши 70 години. Начело на фирмата сега са синовете му Камен и Калин.
Сред най-впечатляващите сгради и съоръжения, строени от компанията, са зала “Арена Армеец” в София, ремонтът на националния стадион “Васил Левски”, посолството на САЩ, хотели в Боровец, зала “Самоков”, много големи обекти в Русия.
Симеон Пешов е и основният инициатор за възраждането на родното му село Белчин през последните години. Възстановена бе древната църква “Св. Петка”, съграден бе етнографски музей – филиал на Историческия музей в Самоков, а наскоро бе спечелен и проект за около 5 млн. лв. за възстановяване и експониране на крепостта “Цари мали град” на хълма Св. Спас над селото. Предвижда се и по-нататъшно развитие на целия район около Белчин и Белчин бани и превръщането му в модерен туристически, балнеоложки и културен център.

Leave a Reply