Новини, Читателски

Ще оцелее ли Чадър чешма?

Обожавам да обикалям Родопския край заради омайната, съхранена природа, чистотата и бистрите води на хилядите чешми из планината.
Ние, самоковци, имаме и омайна природа, и бистра и студена вода. Но какво се случва с чешмите ни? Може ли уморен и жаден пътник да утоли жаждата си, слизайки от автобуса на автогарата? Чадър чешма – най-хубавата ни чешма, е пред разруха. Преди няколко години някой изтръгна медените чучури /кой ли?/ и за дълго време чешмата онемя.
По-късно тези чучури бяха заменени с мраморни, за да останат по-дълго. Водата течеше толкова оскъдно, че не можеш да напълниш шепата си. Не след дълго измъкнаха и дървените еркери /за подпалки, може би!…/. По същото време и пейките около чешмата намериха нов стопанин. Някой сръчен съгражданин се качи на покрива й и отмъкна медния връх. Доста вода се изля в сърцето на чешмата, докато се постави нов.
Напоследък се разпука мазилката и стенописите се намират в краката на изненаданите и ожаднели пътници и туристи.
Един от символите на Самоков се унищожава. Дали ще се намери кадърен майстор, който да възстанови този архитектурен паметник?
Каква е съдбата и на другите две чешми в пазара?
Докато в „махалата” чешмите по улиците шуртят с всичка сила, без кранове, тук горките търговци не могат да пийнат глътка вода. Иначе таксите от сергиите се прибират редовно от Общината. Нужно ли е да купуваме бутилирана вода в сърцето на Рила?
Трябва ли да изчезнат забележителностите на Самоков?

Т. Маринкова

Б. Р. Редакционната проверка показа, че общинската администрация и специалистите от Историческият музей са запознати с проблема. По-подробна информация за предвижданите мерки за възстановяване и съхраняване на Чадър чешма очаквайте в един от следващите броеве.

Leave a Reply