Щъркелово поетично четене дебютира в Поповяне

Слънчевият и горещ 25 юни бе ден на първото „Щъркелово поетично четене” в Поповяне. Макар и почти на еднакво разстояние от Самоков и София и принадлежащо към Самоковска община, селото е почти „заграбено” от столичани. Не само от родени в София, но и от поповянци, чиито трудов път е минал в големия град – „от София по-убаво нема”, и завърнали се сега в селските си къщи, вече станали вили.
Поетично четене – своеобразен празник на поезията, и то в българско село – комай го няма на друго място сред изчезващите български села. Празникът бе посветен на щъркелите – прелетните птици, които с червените си човки „донасят” бебетата; птиците, които си строят гнездата на комините и стълбовете и така се „доближават” до човека. На техния празник в Поповяне им беше призната още една дейност – очистителната. Това беше подчертано от кмета на селото Елена Михайлова, която при откриването оприличи щъркелите с поезията, която пречиства душата на човека.
Организатори на оригиналната проява бяха местното читалище „Светлина – 1940”, кметството в Поповяне и Асоциацията на софийските писатели, а самата идея за Щъркелово поетично четене дал известният писател, доктор по история и автор на повече от 20 книги Бойко Беленски. Той е роден в София, но вече се чувства поповянец и нищо чудно бъдещите поколения да го запомнят като Бойко Беленски – Поповянски. Той е създател на поредицата „Достоверни романи”, както и на „Стамболов – воля за държава”, „Веда за Орфей”, „Да те закука сокол”, „Поличба”, „Месия без мисия”, „Между апокалипсиса и ада”, „Да се довериш на дявола”, „Двойникът на сатаната”…
Празникът започна с неповторимите и самобитни шопски хора на детски фолклорен състав от Бистрица. Осем момичета и две момчета, облечени в носиите на баби и дядовци, накараха присъстващите да потропват на място в ритъма на популярните народни танци.
И докато младите танцьори отдъхваха, идваше ред на поетите. На празника е бил поканен като почетен гост отишлият си преди дни голям поет Евтим Евтимов, от когото Б. Беленски прочете стихотворение. Четенето продължи с едни от най-изявените творци от Асоциацията на писателите от София: Захари Иванов, Васил Сотиров, Димитър Бежански, Силва Аврамова, Ивайло Диманов, Максим Максимов, Пламен Анакиев, Анжела Димчева, Николай Илчев, Наталия Ерменкова, Елена Алекова, Трендафил Василев.
Гости на Щъркеловото поетично четене бяха и творци от литературния клуб „Димчо Дебелянов” при читалище-паметник „Отец Паисий” в Самоков – Георги Маков, Иван Ненов, Любомир Борисов, Стойчо Караиванов и младият автор Николай Караиванов.
Изявата завърши с тържествен обяд. Всички, вдигнали наздравица, бяха единодушни: нека празникът на щъркелите и поезията в Поповяне да стане традиция!

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*