Юбилеи на Цар-Шишмановите дни и асоциация „Онгъл”

Десетгодишнината на традиционните Царшишманови дни и 25-годишният юбилей на основния им организатор – асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”, белязаха тазгодишният международен научен симпозиум на тема „Етнология и филология”, включително 11-ият сезон на фестивала за късометражен филм и фотография „Балканска културна филмотека”.
Научните доклади и обсъждания този път станаха в конферентните зали на хотел „Арена” на 30 септември и на 1 и 2 октомври. На практика това бяха и 36-ите научни четения на асоциацията.
При откриването участниците в авторитетния културен форум бяха поздравени от кмета Владимир Георгиев и от Валентин Милушев от името на Общинския съвет. Въпреки трудните времена Общината продължава да осигурява средства за финансиране на проявата. „Симпозиумът е важна част от нашата културна програма, тези изследвания са инвестиция в бъдещето”, категоричен бе Георгиев.
Начинанието бе благословено от протоиерей Михаил Колев, архиерейски наместник в Самоков.
Сред присъстващите бяха директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов, краеведи, както и ученици от ПТГ „Никола Вапцаров”, водени от директора Георги Велев.
През трите дни работа на форума активно участие в него взеха главният секретар на асоциация „Онгъл” д-р Росен Малчев, секретарят доц. д-р Константин Рангочев, наш съгражданин, университетски преподаватели, научни работници от БАН, специалисти от музеи в страната и др. В симпозиума участваха и учени от Русия, Германия, Полша, Македония. Участие с доклади взеха и самоковските краеведи Георги Захов и Иван Ненов. Разгледани бяха теми, свързани с историята на Шишманово кале, с миналото на Доспей, Драгушиново, Долни Окол, Гуцал.
Участниците се запознаха и с част от забележителностите на Самоков и района.
Изявени учени бяха отличени. Наградата на името на проф. Тодор Ив. Живков бе връчена на д-р Владимир Демирев от Сливен. Като изявен млад изследовател с наградата на името на Бойка Добрева и Димитър Добрев бе отличена Цветомира Кюркчиева, студентка от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Като най-добър филм бе определен „Две къщи и половина” по сценарий на доц. д-р Веселка Тончева, монтаж Екатерина Минчева.
За участниците бе даден коктейл.
Форумът бе посветен на 1100-годишнината от успението на св. Климент Охридски и 100-годишнината от рождението на фолклористката Елена Стоин, дъщеря на нашия съгражданин проф. Васил Стоин.
Подкрепа освен Общината и музея оказаха фирма „Екип 123”, импресарско-издателската къща „Род” и русенското сдружение „Европейски пространства 21”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*