Юбилейният международен симпозиум завърши с оригинална изложба

С впечатляваща изложба в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” на 2 август приключи Петият международен симпозиум по живопис и скулптура в Самоков.
Своите творби, създадени по време на едноседмичното си пребиваване в нашия град, представиха Бартош Фрацек от Полша, Ягмур Станкулова и Юлиан Станкулов /Турция и България/, София Хаджипапа-Джи от Кипър, родните творци Васко Славков, Веско Велев, Димитър Хаджиангелов, Иван Шуманов, Красимира Дренска, Никола Колев, Румен Панайотов,  както и неуморимата инициаторка и организаторка на авторитетната художествена изява Радостина Доганова (България и Словакия).
Доганова представи всички участници, мнозина от които не за първи път са част от традиционния вече форум. Изразена бе благодарност на партньорите и приятелите, на проф. Аксиния Джурова за специалното й участие, на колективите на Центъра за настаняване от семеен тип и на Дома за стари хора „Семейство д-р Калинкови” за успешната съвместна работа. „Мотото на симпозиума „O, tempora” /”О, времена!”/, идващо от древните латини, отразява връзката на изкуството, миналото и настоящето”, добави Р. Доганова.

Всеки от участващите творци сподели мисли за преживяванията си в града под Рила, за своите впечатления и творческа дейност. „Всичко бе много красиво. Жалко, че симпозиумът продължи само няколко дни”, посочи полякът Бартош Фрацек.
„Благодаря за възможността да се запозная с толкова хубави талантливи хора, с които станахме приятели. Симпозиумът е едно прекрасно събитие. Самата аз преоткрих Самоков”, възкликна нашата съгражданка Красимира Дренска, която за втори път участва във форума.
„Всичко толкова много ни хареса, че искаме да станем граждани на Самоков”, заявиха пък Ягмур и Юлиан Станкулови и предизвикаха спонтанните ръкопляскания на присъстващите. В този дух проф. Джурова малко по-късно довери, че самата тя още преди 40 години се е влюбила в нашия град.
Като израз на модерното изкуство графити с елементи от българските народни шевици украсиха през дните на симпозиума и пространства в пазара, в Туристическата градина и на други възлови места в града ни, като предизвикаха също любопитството и интереса на жителите на Самоков и гостите на града ни.
Целта специално на този проект на Васко Славков е да освежи спомена ни за занаятите и народното творчество чрез съвременния визуален език на графитите. Така се популяризират характерните за Самоков и района отпреди повече от век изящни шевици и дантели, които символизират безкрайноста на вселената в материален и духовен смисъл и сякаш зоват за свобода и любов, за вяра и надежда. Според твореца в твърде забързания ни свят трябва да обръщаме внимание и на „малките” неща, които всъщност са начин за пътуване към щастието.
Самият Васко Славков е завършил Художествената академия в София и има над 20 самостоятелни и много групови изложби във Франция, Белгия, Мексико, България и др.
„Усети се духът на вашето присъствие в Самоков. Вие представяте нашия град от една по-различна и по-интересна страна, с което изненадвате и самите нас”, изтъкна в приветствието си зам.-кметът Люба Кленова /известно е, че симпозиумът се провежда със съдействието и подкрепата на Общината/. Тя благодари на Радостина Доганова и на проф. Аксиния Джурова за съдействието и творческата помощ и връчи поздравителен адрес и букет от името на кмета Владимир Георгиев. „Ще ви очакваме пак”, обърна се Кленова към творците.
Десетки почитатели на изкуството с видим интерес разгледаха показаните творби.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*