Култура, Новини

„Юбилей” на Чехов – дебют на Н. Войнов

Театрална премиера

Истинска интелектуална забава бе подарена на самоковските зрители от театралната трупа при ПГ „Константин Фотинов”. На 18 юни в читалище-паметник „Отец Паисий” трупата представи едноактната пиеса „Юбилей” на Антон Павлович Чехов.
Спектакълът бе и дебют като режисьор на съвсем младия Николай Войнов, който иначе вече е известен с добрите си актьорски способности. Младият талант и неговите връстници дадоха да се разбере, че в града ни расте даровито актьорско поколение.
Контактът на героите с публиката бе осезаем. Аудиторията чувстваше посланията на гениалния писател и най-искрено се забавляваше на различните персонажи и ситуации. Благодарение на Любен Михайлов, Христиана Видинова, Мариян Гребенчарски, Александра Майдавска, Нели Веселинова и Крум Крумов зрителите имаха възможността да се насладят и посмеят над това, което се случва в реалния живот.
Действието се развива по време на юбилея на една банка. Различни хора, събрани на едно място, искат своето, прехвърляйки проблемите си един на друг, а истинският повод за събирането постепенно изчезва от фокуса и на сцената настъпва пълен хаос.
Една на пръв поглед трагедия за мъжете и комедия за жените, която изважда на показ силните и слабите черти на двата пола.
Хуморът и сатирата в този своеобразен водевил се развиват на фона на музикален съпровод, подготвен също от Н. Войнов.
Една обещаваща премиера на младия режисьор, който е ученик на именития Любомир Малинов.
С финансовата подкрепа на Общината пиесата ще бъде представена на международния младежки театрален фестивал, който се провежда тези дни в Албена и ще приключи на 22 юни. Съставите ще играят в Драматичния театър „Йордан Йовков” в Добрич /където години наред режисьор бе Л. Малинов/ и в театър-вариете „Албена“. Директорът на добричкия театър Иван Мандев ще председателства журито. С грамоти и плакети ще бъдат отличени най-добрите трупи, актьори, режисьори и театрални педагози.

Яна Василева

Leave a Reply