Юбилеят на балета стана празник на красотата и родолюбието

Със запомнящ се концерт в читалище-паметник „Отец Паисий“ на самия 29 април – Международният ден на танца – бе чествана 50-годишнината на балетната школа в Самоков, която развива дейност под егидата на читалището.
В спектакъла „Аз… Танцът“ се изявиха с най-доброто от себе си възпитаниците на школата – от най-малките до дами с пораснали вече деца (включително от други градове в страната и чужбина), които обаче не са забравили откъде са тръгнали по пътя на изяществото и красотата. Истинска наслада предизвика и изпълнението на ръководителката на школата Ралица Стоянова и нашия съгражданин Боян Белокапов, който вече жъне успехи и на световната балетна сцена.

В продължение на почти два часа публиката, препълнила читалището, се наслади на различни стилове и на истинска феерия от багри, енергия, музика, пластичност, хубост… Наистина рядко може да се види в един провинциален град такова колоритно представление.
Мнозина от по-възрастните поколения си спомниха основателите на школата – Добринка и Петър Петрови. Всеобщо бе мнението, че тяхното пионерско дело е продължено и развито достойно.
Времето между отделните „номера“ пък бе уплътнено с прекрасни мисли за ролята на балета и танца в изкуството и живота. Както сподели участничка в програмата, „танцът е живот!…“

Съвсем естествено, логично и заслужено на този фон дойдоха и наградите. Балетната школа и нейната ръководителка бяха удостоени с най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци – „Златна лира“. Самият председател на съюза Станислав Почекански не спести възхищението си от показаното на сцената.
Изпълнителите бяха сърдечно поздравени и от кмета Ангел Джоргов. Той връчи на Ралица Стоянова златния почетен знак на Самоков, с който тя бе удостоена наскоро по решение на Общинския съвет.
Председателят на читалището Стоян Пашов зарадва с топли думи и плакети участниците в програмата и им пожела да не забравят никога самото читалище и родния си град.

„Благодаря на всички мои възпитаници – моите деца; на всички, които са били част от читалищната школа през всичките тези години; на хората, които със своята подкрепа правят всяка наша мечта реалност“, възкликна Ралица Стоянова.
А зрителите… Те не спряха със своите ръкопляскания и овации, с възгласите си, очаровани от видяното.
Наистина малко са в това наше особено, неспокойно, забързано и несигурно време подобни ярки прояви на духовност. Затова бе и искрена изразената емоционално признателност на стотиците хора в салона, на които след края на концерта просто не им се тръгваше.
Така бе сложен истински финал и на април, който бе обявен за Месец на балета в Самоков и се изпълни със съдържание чрез многобройните тематични прояви през целия този период.

Можете да харесате