Новини, Политика, Шарен свят

Язовир „Бели Искър” опасен?

Стената на яз. “Бели Искър”, който снабдява с вода част от София и други селища, е в плачевно състояние, а ремонтът й се отлага вече няколко години, предупредиха на 21 февруари хидроинженери от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България.
При средно по сила земетресение или прилив на води язовирната стена може да се скъса и да наводни Бели Искър и други съседни села, Самоков и някои райони на София.
Според инженерите от всички големи питейни язовири в страната яз. “Бели Искър” е в най-лошо състояние. Кметът на София Йорданка Фандъкова е премълчала информацията за него, обявявайки, че водоемите около столицата в момента не са опасни, заявиха хидроинженерите.
“В сегашното си състояние бентът може да се скъса при земетресение от порядъка на 4.5–5 степен по Рихтер, въпреки че по закон трябва да издържа на много по-силен трус”, обяви деканът на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура в София доц. Стефан Модев.
Инженерите са изчислили, че евентуално скъсване на стената, която в момента задържа 13.5 млн. куб. вода, би предизвикало своеобразно цунами с височина 10 м и скорост около 12 м/сек., което за 40 минути би потопило Самоков под 1.5 м вода. Заради каскадното разположение на водоемите по р. Искър при такъв инцидент би прелял и големият яз. “Искър”, при което няколко квартала на София биха били наводнени.
Яз. „Бели Искър” е строен преди около 70 години и заради специфичните химични свойства на водата в Рила бетонната стена е проядена, твърдят от комитета. От няколко години те преговарят със “Софийска вода”, която управлява язовира, строителното министерство и Министерството на околната среда за ремонт на съоръжението. До момента обаче никоя институция не е взела мерки за укрепване на стената, каза председателят на комитета инж. Ганчо Хитров.
Заради състоянието му от 2004 г. язовирът работел на т. нар. авариен режим – той се запълва с 2.5 млн. куб. вода по-малко, отколкото е целият му обем – 15.5 млн., посочи Хитров. Оттогава датира и проект на фирма “Енергопроект” за укрепване на язовирната стена, който по тогавашни разчети е щял да струва 7.5 млн. лв.
Институциите са предложили ремонтът да се финансира заедно с водния проект на София по програма ИСПА с мотив, че меморандумът, сключен преди години между Столична община и екоминистерството, е само за околна среда и не засяга водоснабдителната инфраструктура.
На 20 февруари комитетът е дискутирал проблема със зам.-министъра на регионалното развитие Добромир Симидчиев (който преди да заеме поста беше в ръководството на “Софийска вода”). Зам.-министърът се ангажира да потърси средства за ремонта и заяви, че във финансирането му могат да участват концесионерът “Софийска вода”, Столична община и държавата, каза Хитров. Кандидатстването за европейски субсидии би отнело твърде много време, а ремонтът е неотложен, добави той.
Новината дойде като неприятна изненада, тъй като след наводнението в Хасковско в началото на февруари и последвалите проверки на изкуствените водоеми специалисти и ръководители от София и Самоков заявиха, че стената на яз. „Бели Искър” е здрава, преди пет години е ремонтирана и няма място за притеснения. Подобна информация бе поднесена и на заседанието на Общинския щаб по бедствия и аварии в града ни, състояло се на 20 февруари – буквално същия ден, в който представителите на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването са водили тревожния разговор /за който по-горе става дума/ със зам.-министъра на регионалното развитие. Освен всичко друго на работната среща в Самоков бе казано, че язовирът сега е пълен само с една трета от обема си, т. е. в него днес би трябвало да има само 5-6 млн. куб. м вода, докато според представителите на националния комитет водата в този водоем е поне двойно повече.
На 22 февруари министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че за да има опасност от яз. “Бели Искър”, трябвало да има преливане от язовира и в същото време земетресение от 6-7 степен по скалата на Рихтер. Министърът добави, че от общо проверените 607 язовира в страната 12 са опасни, но кои са те, не стана ясно.
На стопаните на водните съоръжения са дадени инженерни предписания, по тях вече се работи и се контролира изпълнението им, каза още Трайков.
Най-честите препоръчвани обезопасителни мерки били изпразване на язовирите поне до половината на пълния им обем, почистване на преливниците, обезопасяване на коритата, деблокиране на изпускателите.
Министърът увери, че яз. “Бели Искър” не е опасен и уточни, че е бил за последно рехабилитиран през 2002 г. Още тогава било дадено предписание водата в язовира постоянно да стои на 2 м под максимално допустимото при нормални условия ниво. Сега водата е на 15 м надолу, дори поясни Трайков.
Кметът Владимир Георгиев заяви в същия ден за “Приятел”, че на стената на яз. “Бели Искър” наистина преди няколко години е била направена изолация и че сега според данните, с които разполага, в него има около 5 млн. куб. вода – т. е. около една трета от целия обем на язовира. Проверката е показала, че изпускателите и другите съоръжения са в изправност, а освен това в нашия район снеготопенето започва по-късно.
Междувременно се разбра, че от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването са поискали среща с общинските съветници в Самоков, за да ги запознаят лично със своите изследвания и констатации на състоянието на яз. “Бели Искър”.
На 21 февруари в Ихтиман се състоя областно съвещание, посветено на мерките, които трябва да се предприемат, за да не се допуснат наводнения в нашата Софийска област.
В същия ден пък Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия предупреди, че властите в България трябва да вземат бързи мерки за укрепване на язовирите и дигите, тъй като в противен случай очакваните наводнения при снеготопенето биха довели до големи щети и дори до нови човешки жертви.

Leave a Reply