Яна Василева представи дебютна книга

Водещата Албена Ихтиманска и авторката Яна Василева

По Коледа се случват чудеса – старото правило бе потвърдено в навечерието на светлия празник. Представянето на стихосбирката “Порив” на Яна Василева на 14 декември в общинската библиотека “Паисий Хилендарски” наистина бе още едно вълнуващо събитие за самоковската културна общественост в навечерието на Христовото рождество и Нова година.
Първите поетични опити на младата авторка са в един от най-трудните жанрове на поезията. Хайку философските прозрения, които личат в стиховете й, са характерни като че ли за хора с по-богат жизнен опит. Начинаещата поетеса е достигнала до тях учудващо рано и зряло. Това изтъкнаха в изказванията си и литературният критик и сам автор на хайку поезия Христо Христов, който представи в началото новата книга, и поетът Иван Ненов, авторката на няколко стихосбирки Райна Бакрачева, Василка Фингарска, инж. Виктория Градинарова, Соня Манова, Лили Шуманова, Димитър Шипочки.
Почти всички изказали се подчертаха и важната роля на танцовото изкуство в живота, в интересите и творчеството на Яна, допринесло и за любовта й към красотата и поезията. За всички стана ясно, че младата поетеса има и моралната подкрепа на любимия човек…
Я. Василева благодари за вниманието, за хубавите думи и разказа за любовта си към изкуството и за работата си над стихосбирката. В отговор на въпрос авторката сподели, че нейната слабост в литературата е есето и може би в тази насока ще бъде ориентирано по-нататъшното й творчество.
Дуо китари под ръководството на Хр. Христов допринесе за интимната обстановка и за по-цялостното осмисляне на стиховете, прочетени чудесно от В. Фингарска.
Важен принос за приятната и полезна вечер имаха и водещата Албена Ихтиманска, гл. библиотекар, и колегите й от библиотеката.
На всеки, който притежаваше книгата й, Яна подари и специален автограф.
Размяната на мисли за поезията и изкуството продължи и по време на стилния коктейл, подготвен от ученици от Професионалната гимназия по туризъм.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*